V Krkonoších budou povinné zimní pneumatiky

Pec pod Sněžkou - V letošní lyžařské sezoně budou v Krkonoších povinné zimní pneumatiky a řetězy. Nejméně na jedenácti krkonošských silnicích se objeví značka nazvaná Zimní výbava. Za tu nebudou smět řidiči vjet na letních gumách.

Zimní gumy vyhovujících parametrů si bude muset pořídit v podstatě každý, protože s řetězy je zakázáno vjet na holý asfalt. „Hloubka dezénu u osobních vozidel musí být 4 milimetry a u nákladních vozidel u hnacích kol 6 milimetrů,“ vysvětluje mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza.

Povinnost mít zimní pneumatiky bude v Krkonoších platit podle počasí - zřejmě od poloviny listopadu do konce března. S novou značkou se řidiči setkají například na cestě do Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna i na silnici k Pomezním boudám. „Zákon nařizující zimní pneumatiky vítám, protože často sledujeme v zimě řidiče, kteří vůbec nejsou připraveni na to, že jedou na hory, a způsobují sobě i jiným velké problémy,“ pochvaluje si nové nařízení starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS).

Podle Boleslava Strouhala ze Správy a údržby silnic se tak omezí i zácpy způsobené neukázněnými a nevybavenými řidiči. S umístěním značek souhlasí i většina podnikatelů. Někteří ale mají obavy, že hlavně zahraniční turisté přijedou bez potřebných informací. „Chybí určitě kampaň v Polsku, Německu či Holandsku a domnívám se, že to přinese spousty nepříjemností,“ říká ředitel lyžařského areálu Pec pod Sněžkou František Vambera.

S letními pneumatikami mohou mít řidiči problémy i na dalších místech Česka, například v Orlických horách. Kromě všech tří hraničních přechodů s Polskem bude značka umístěna na všech komunikacích, které směřují do Orlických hor.

Kdo přijede do hor s letními pneumatikami, může dostat pokutu až 2 000 korun a ztratit jeden bod.