Začíná lhůta pro zpochybnění výsledků finále senátních voleb

Praha - Dneškem začíná běžet desetidenní lhůta, v níž je možné zpochybnit výsledky druhého kola letošních senátních voleb. Lidé v ní mohou Nejvyššímu správnímu soudu až do 6. listopadu posílat návrhy na neplatnost hlasování. Zároveň už běží lhůta, ve které je možné zpochybnit také výsledky krajských voleb a prvního kola senátních voleb. Ta končí tento pátek 31. října.

Návrh může podle zákona podat každý volič z obvodu, kde se hlasovalo, nebo kandidující seskupení, pokud se bude domnívat, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. O těchto stížnostech má soud rozhodnout během 20 dnů.

Pokud by soud některý z případných návrhů uznal za oprávněný, musel by ministr vnitra do 30 dnů od doručení soudního rozhodnutí vypsat dodatečné volby.

Nejvyšší soud zatím vyhověl navrhovatelům dvakrát. Před čtyřmi lety v Praze 11 anuloval platnost zvolení Jana Nádvorníka (ODS) a před deseti lety zvolení Dagmar Lastovecké (ODS) v Brně. Oba verdikty ale následně zrušil Ústavní soud.