Brněnská výstava ukazuje méně známé tváře STB

Brno - Češi uvidí po mnoha letech i méně známé tváře komunistické Státní bezpečnosti. Černobílé fotografie lidí, kteří se podle Ústavu pro studium totalitních režimů podíleli na udržení komunistické moci na Moravě, jsou ode dneška vystaveny na brněnském centrálním náměstí Svobody. V listopadu se upravená výstava Tváře moci přesune do Prahy a pak možná do dalších měst, řekl mluvčí ústavu Jiří Reichl.

Tváře moci je první výstava svého druhu v Česku. Navazuje na zveřejnění jmenného seznamu příslušníků Státní bezpečnosti, kteří sloužili na pražské centrále k 20. srpnu 1968. „Úkolem našeho ústavu je prezentovat věci, za které se nemusíme stydět, ale i ty, za které bychom se stydět měli,“ poznamenal dnes Žáček.

Alois Zahajský, Jiří Svoboda, Bohumil Štěpánek nebo Antonín Burda - méně známá jména, která však podle historiků měla na totalitní režim na Moravě podobný vliv jako jiné, známější postavy. „Aktivně vystupovali proti disentu a organizovali postup proti demonstrantům při veřejných projevech odporu. Narušovali lidská práva nejen našich občanů, ale i cizích státních příslušníků,“ popsal šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

Podle něj patřili právě jihomoravští příslušníci StB ve srovnání s ostatními regiony k těm aktivnějším „Byla tu řada podniků, které bylo třeba hlídat, a také mnoho cizinců,“ objasnil. Fotografie na dnes otevřené venkovní výstavě doplní také bližší informace k jednotlivým osobám.

V Brně bude výstava zahájená u příležitosti 90. výročí vzniku Československa až do 26. listopadu. V polovině listopadu se fotografie komunistických pohlavárů objeví také na pražském Václavském náměstí, budou mezi nimi hlavně postavy ze středních Čech.