Olomouc se vrátila do časů první republiky, přijel i tatíček Masaryk

Olomouc - Centrum Olomouce se dnes obléklo do prvorepublikového hávu. Po Horním náměstí se projížděli lidé v historických autech a na prvorepublikových motorkách. Davy lidí se tísnily u promítaných němých grotesek doprovázených pianistou nebo mlsaly pečené kaštany či karamelové oříšky. Akce, která se uskutečnila při příležitosti oslav 90. výročí založení republiky, vyvrcholila příjezdem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Masaryk, kterého zcela přesvědčivě zpodobnil olomoucký statik Milan Stejskal, se do Olomouce „vrátil“ podruhé. K červenému koberci jej přivezlo prezidentské auto. Za aplausu Olomoučanů se prezident pozdravil i se současným vedením města. „Vzpomínám na první návštěvu Olomouce v roce 1921. Podnikl jsem tehdy svou pracovní cestu, která vedla až na Podkarpatskou Rus,“ řekl davům Olomoučanů „prezident“. Mnozí lidé se do prvorepublikové doby při jeho příjezdu zcela vcítili. „To vypadá, že je to fakt on,“ prohlásil uznale jeden z přihlížejících. 

Oslavy výročí republiky pojalo město jako velkolepý happening. „Je to jediné z osmičkových výročí, které stojí v naší historii oslavovat,“ řekl dnes Olomoučanům primátor města Martin Novotný. Kromě přítomnosti Tomáše Garrigua Masaryka čekal návštěvníky centra také neobvyklý pohled na zdejší orloj. Jeho současná podoba vytvořená po válce v duchu socialistického realismu byla totiž nahrazena prvorepublikovým zevnějškem. Postarala se o to plachta s vyobrazením původního orloje.

Velký zájem byl i o projížďky vyhlídkovým autobusem Praga s průvodcem či o prohlídku historické tramvaje, kvůli níž vyrostly na náměstí i provizorní koleje. Prvorepubliková tramvaj takzvaného vídeňského typu se do města vrátila po 54 letech. Lidem zároveň připomněla, že od roku 1899 do října roku 1954 tramvajová trať procházela centrálním olomouckým náměstí a ve směru od hlavního nádraží ústila do dvou větví v ulicích Riegrova a Pavelčákova. Historická tramvaj vlastněná Dopravním podnikem města Olomouce dorazila na Horní náměstí z brněnského muzea. V podvečer pak oslavy završil lampionový průvod a ohňostroj.