Nadměrný náklad s mostem pro Sokolov dojel do Mohelnice

Ostrava  - Obří souprava vezoucí kompletní most z Ostravy do Sokolova bez problémů dojela během noci do Mohelnice na Šumpersku. Pravděpodobně nejtěžší nadměrný náklad, který se doposud po českých silnicích přepravoval, bude pokračovat v cestě dnes večer, uvedl zástupce přepravní společnosti Daniel Křížek.

„První část trasy jsme zvládli nad očekávání dobře. Neobjevili se žádné problémy a dařilo se nám držet časový harmonogram,“ doplnil Křížek s tím, že znovu se dá kolos dlouhý 35 metrů a těžký téměř 200 tun do pohybu dnes mezi 17:00 a 18:00.

Ocelová konstrukce mostu je svařena do jednoho celku včetně zábradlí, je široká 5,8 metru. Takto těžká mostní konstrukce zatím podle mluvčí společnosti Vítkovice Holding Evy Kijonkové nebyla v historii vítkovické mostárny expedována. Železniční most, který bude umístěn v Sokolově přes řeku Svatavu na trati z Chomutova do Chebu, vyrobila společnost Vítkovice Power Engineering.

Pro přepravu musely být použity dva tahače. Jeden táhne náklad vpředu, druhý návěs tlačí zezadu. Náklad pojede převážně v noci, aby nebránil běžnému provozu na komunikacích. Poslední říjnový den bude složen na místě stavby v Sokolově.

Během přepravy je nutná demontáž značek, svodidel a dalších potenciálních překážek a zábran, což zajišťuje tým asi 20 lidí, kteří tvoří doprovod a budou řešit průběžně očekávané i nepředpokládané problémy v místech průjezdu. Už nyní je prý jasné, že největší problémy nastanou ve městech a obcích na kruhových objezdech, které se budou muset vzhledem k délce soupravy projíždět přímo. Za tímto účelem bude tým dopravce stavět improvizované přejezdy, čili speciální úpravy kruhových objezdů pomocí položení plechů.