CVVM: V říjnu by volby vyhrála ČSSD, ODS na ni ztrácí 13,5 procenta

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrála opoziční ČSSD, pro kterou by hlasovalo 40 procent lidí. Druhá by skončila ODS s 26,5 procenty hlasů. Ve srovnání se zářím by sociální demokraté posílili o šest procent. Občanští demokraté naopak oslabili o 2,5 procenta. Vyplývá to z volebního modelu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Do sněmovny by se v říjnu dostali ještě komunisté se ziskem 14,5 procenta, křesťanští demokraté se ziskem 8,5 procenta a zelení, kterým by dalo hlas sedm procent lidí. Pokud by se tedy nyní konaly předčasné volby, dostaly by se do dolní komory zástupci všech dosavadních sněmovních stran.

Obecně platí, že statistická chyba u menších stran je 1,5 procenta, u větších pak 2,5 procenta. Pro zastoupení v Poslanecké sněmovně je potřeba ve volbách získat nejméně pět procent hlasů. Volební model nezahrnuje respondenty, kteří se voleb nechtějí účastnit nebo nejsou rozhodnuti, koho by volili.

K volebním urnám by v říjnu přišlo 62 procent lidí s volebním právem. Průzkumu CVVM, který se uskutečnil od 6. do 13. října, se zúčastnilo 834 respondentů starších 15 let.