ČSSD na Ústecku znovu vyšachovala ze hry lídra kandidátky Jaroslava Foldynu

Teplice - Sociální demokraté v Ústeckém kraji budou o spolupráci jednat s komunisty a ODS. Společná schůzka by měla proběhnout v pátek. Členové vyjednávacího týmu ČSSD se se zástupci KSČM sešli v úterý večer, ale bez svého lídra Jaroslava Foldyny, který se o schůzce dozvěděl až od novinářů. Hnutí Severočeši.cz se podle krajského předsedy vítězné ČSSD Petra Bendy s největší pravděpodobností do koalice v zastupitelstvu Ústeckého kraje nedostane.

Schůzka s hnutím byla podle Bendy neoficiální. Její účastníci se nebavili o spolupráci ani o programových věcech. Lídr strany Severočeši.cz Hana Jeníčková ale po jednání nějakou formu spolupráce nevyloučila. Pro sociální demokraty je ale prý nejdůležitější, aby se zástupci hnutí omluvili za formu jejich předvolební kampaně. Zakladatel hnutí Jiří Zelenka v ní například zveřejnil seznam otázek, kterými mimo jiné útočil na radního za ČSSD Pavla Koudu. Spolupráci ODS a ČSSD pak nazval organizovaným zločinem.

Se zástupci komunistů se členové vyjednávacího týmu ČSSD sešli v úterý večer. Lídr volební kandidátky Jaroslav Foldyna, který má v týmu statut poradce, se ale o schůzce dozvěděl až od novinářů: „Nebyl jsem nikým pozván, dozvěděl jsem se to až post faktum.“ Podle Bendy šlo jen o večeři, nikoli jednání o spolupráci: „Byli jsme na pivu s přáteli.“ Stanislav Rybák, který se večeře účastnil za komunisty, ale připustil, že se o spolupráci během schůzky mluvilo.

Foldyna: Slyšel jsem, že kolegové nabízeli uzavření koalice s ODS

Foldyna dnes uvedl, že se k němu dostaly informace o údajné shodě mezi částí ČSSD a ODS na vytvoření velké koalice: „Slyšel jsem, že kolegové nabízeli, že by uzavřeli koalici s ODS, to by byla jedna smlouva. Druhá smlouva by byla, že by uzavřeli jakousi dohodu s KSČM o možnosti jejich participace na výborech.“ ODS možnost velké koalice připustila už v pondělí. „Obě dvě strany zajímá především Ústecký kraj, a to, aby koaliční smlouva byla postavena dobře,“ uvedl primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. Benda dnes ale takové informace kategoricky popřel.

Jaroslav Foldyna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod