Bendl bude kandidovat na post prvního místopředsedy ODS

Praha - Odstupující středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) bude kandidovat na post prvního místopředsedy ODS - pokud bude mít podporu středočeské ODS i dalších regionů. Bendl to řekl serveru iDnes s tím, že by se rád věnoval práci na centrální úrovni v ODS víc než doposud. Nové vedení strany si občanští demokraté zvolí v prosinci. Současný první místopředseda ODS Pavel Bém už dříve deklaroval, že bude kandidovat na post předsedy.

Bendl po debaklu strany v krajských a senátních volbách vyzval premiéra Mirka Topolánka (ODS) k odchodu a prvního místopředsedu ODS a pražského primátora Pavla Béma ke kandidatuře na nového předsedu ODS. Jinak by do toho šel sám, jak řekl. Bém nakonec volání části straníků vyslyšel.

ODS prohrála volby ve všech 13 krajích a nebude mít ani jednoho hejtmana. Navíc neuspěla ani ve volbách do třetiny Senátu, kde ztratila šest zástupců a křesla v horní komoře si v sobotu udržela jen ve třech pražských obvodech. Po tomto volebním debaklu se v krajích zvedla vlna kritiky Topolánka a vedení ODS, k níž se přidal i prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus.