Za problémy vozů Dingo zřejmě nestojí nafta

Praha - Za problémy lehkých obrněných vozidel Dingo 2, které využívají čeští vojáci v afghánské provincii Lógar, zřejmě nestojí špatná kvalita tamní nafty. Podle mluvčí náčelníka generálního štábu Miry Třebické to vyplynulo z prvotních testů paliva, které vojsko v Lógaru využívá. Výsledky detailních rozborů bude mít armáda k dispozici za dva až tři týdny.

Kvůli detailnímu rozboru přiveze armáda z Lógaru do Česka další vzorky paliva. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nařídil jeho kontrolu poté, co se v médiích objevily informace, že čeští vojáci v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru si na obrněné vozidlo Dingo 2 stěžovali. Vytýkali mu slabý motor a vysokou citlivost na používaný druh paliva, vadil jim i špatný servis a nedostatečný palebný systém, který je údajně pro Afghánistán nevyhovující.

Ministerstvo obrany však s tvrzením, že lehká obrněná vozidla Dingo 2 jsou nekvalitní a mají potíže například při vyjíždění do kopce, nesouhlasilo. Snížený výkon vysvětlovalo zejména špatnou kvalitou nafty. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek tehdy uvedl, že v Afghánistánu
jsou používány desítky vozidel Dingo 2 bez jakýchkoliv problémů a k plné
spokojenosti uživatelů různých aliančních armád.

Armáda nedávno rozhodla o tom, že koupí 15 obrněných vozidel Dingo 2 a 15 menších obrněnců Iveco MLV. Za 30 obrněnců zaplatí téměř miliardu korun. Dodavatele vybrala bez tendru, což zástupci ministerstva zdůvodnili „urgentní“ potřebou vybavit těmito vozidly české vojáky v zahraničních misích, zejména v Afghánistánu.