Burcoval proti národnostním menšinám, policie nyní zvažuje obvinění

Praha - Včerejší rozpuštěná demonstrace pravicových extremistů má své následky. Pavlu Sedláčkovi, jednomu ze členů ultrapravicové Národní strany, zřejmě hrozí trestní stíhání. Podle pražských úředníků a odborníků na extremismus v jeho včerejším projevu zazněly xenofobní a rasistické výroky a také ostrá kritika islámu. Magistrátní úředníci proto po dvou hodinách shromáždění pořádané na Václavském náměstí rozpustili.

Příznivci Národní strany se v centru Prahy sešli oslavit 90. výročí vzniku Československa. V jejich podání se ale oslava změnila v kritiku Evropské unie, české politiky, islámu a především v tvrdý útok na menšiny žijící v Česku. Nejostřejší rétoriku zvolil Pavel Sedláček. „Pro další barvu není na naší vlajce ani na našem území prostor,“ zaútočil Sedláček ve svém projevu na menšiny žijící v Česku.

Zástupci policie a magistrátu řečníka upozornili na nevhodnost jeho výroků, Sedláček ale pokračoval: „Loni jsem vzpomenul drogová doupata žlutých. Ukrajinskou, mongolskou a kazažskou námezdní sílu, která vám krade práci. Zmínil jsem teroristické islamisty v brněnské mešitě či negry, kteří okupují nemalou část tohoto, ano tohoto náměstí. Rád bych Vás pozval na malou a poklidnou procházku tímto krásným městem, chtělo by se říct na lov, ale to sem nepatří, snad příště.“

V reakci na řečníkova slova proto úředníci a policisté shromáždění stoupenců Národní strany rozpustili. Podporují je i odborníci, podle nichž byly výroky extremistů krajně nevhodné. „Ta slova jasně směřují k tomu, aby tyto menšiny byly diskriminovány, případně, aby vůči nim bylo využíváno násilí,“ dodala Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a společnost. Doplnil ji právník živnostenského odboru pražského magistrátu Pavel Štefánek: „Projevy jasně směřovaly k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti.“ Stejného názoru je i soudní znalec na extremismus Zdeněk Zbořil. „Té výzvě - barevní tady nemají co dělat, tomu rozumíme všichni. To je rasistický výkřik,“ zhodnotil slova Pavla Sedláčka Zbořil.

Podle policie hrozí Sedláčkovi za jeho výroky obvinění, zatím k němu nedošlo. Policie zatím nacionalistu Pavla Sedláčka z ničeho neobvinila. „V této chvíli je trestní řízení vedeno proti neznámému pachateli. Byl zadán znalecký posudek v této věci a policisté čekají na vyjádření odborného znalce,“ doplnila mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Národní stranu, Dělnickou stranu, Národní odpor a další pravicové extremistické slupiny monitoruje ministerstvo vnitra. Ivan Langer před časem řekl, že až přeteče pohár trpělivosti, tak tyto skupiny rozpustí. Zatím ale není jasné, kdy k tomu dojde.

Vydáno pod