Suchdolská letecká tragédie se dostala i do seriálu – autentické záběry ale neexistují

Praha - Předposlední říjnový den roku 1975 se pražská čtvrť Suchdol stala dějištěm nejhorší letecké nehody na českém území. Pilot v mlze ztratil spojení s letištěm a příliš brzy sestoupal do úrovně sedleckých skal. Takový byl návrat odpočinutých lidí z dovolené v Jugoslávii. Náraz jugoslávského dopravního letadla do Sedleckých skal nepřežilo nejméně 75 osob. Počet obětí přitom mohl ještě výrazně vzrůst, nebýt rychlého zásahu pražských záchranářů. Akce se dokonce dostala i do televize, nicméně jen jako jeden z dílů televizního seriálu Sanitka. Autentický filmový materiál bohužel ale neexistuje – ani tehdejší televize ani hasiči nic ve svém archivu nemají.

Na palubě stroje patřícího jugoslávské charterové společnosti Inex-Adria Aviopromet bylo 115 československých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Jugoslávii. Let z prosluněného černohorského letoviska Tivat probíhal bez komplikací až k Praze, nad níž se držela hustá podzimní mlha. Přes špatnou viditelnost a s vědomím, že na ruzyňském letišti není momentálně v provozu přesný naváděcí systém, zahájila posádka přistávací manévr. 

Necelých devět kilometrů před prahem ranveje stroj DC-9 narazil do vrcholku Sedleckých skal, které u Suchdola vybíhají z údolí Vltavy. Letadlo pravděpodobně zavadilo podvozkem o zídku, pod ostrým úhlem dopadlo na zem a setrvačností urazilo ještě několik set metrů, během nichž se rozpadlo. Štěstím bylo, že letoun dopadl do zahrádkářské kolonie, která v pošmourném říjnovém ránu zela prázdnotou, a nikoliv do nedaleké zástavby rodinných domků. 

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)

Tragické přistání se odehrálo kolem půl desáté, jen pár minut poté dostali pražští záchranáři první telefonické oznámení, ze kterého ale nebyla patrná závažnost případu. Když na místo dorazila první hlídka, naskytl se jí otřesný pohled na rozházené trosky, mezi nimiž se nacházeli těžce zranění a mrtví.

Při zásahu se vyznamenala pražská záchranka

Suchdolské letecké neštěstí se zapsalo do dějin pražské záchranné služby jako nejtragičtější a nejdramatičtější zásah v dějinách a také jako obdivuhodně zvládnuté manévry. Za pět minut po nahlášení tu byli první tři sanitky s lékaři, za dalších deset minut tu bylo 40 sanitek, 35 minut po pádu letadla byli všichni lidé, kteří přežili, na cestě do pražských nemocnic. 

Neštěstí bylo i zfilmováno. Devět let po tragédii ji ztvárnili tvůrci televizního seriálu Sanitka. Mimochodem jiné pohyblivé obrázky letecké katastrofy neexistují. Ani tehdejší Československá televize, a dokonce ani hasiči nemají k dispozici autentický filmový materiál. A v suchdolské kronice je zapsán článek srovnatelný svým rozsahem s vítáním občánků. 

Kolik lidí při nehodě zemřelo, není zcela jasné. Podle vyšetřovací zprávy přišlo o život 71 cestujících a čtyři členové posádky. Už to by z havárie u Suchdola činilo nejtragičtější letecké neštěstí na českém území. Podle některých zdrojů ale měla celková bilance neštěstí vystoupat na 77, nebo dokonce 79 mrtvých. 

Vyšetřování probíhalo za zavřenými dvěřmi - na veřejnosti se tak objevily „zaručené informace“ o špatném technickém stavu letadla či o sklenkách alkoholu, které měly během letu putovat do pilotní kabiny. Nejpravděpodobnější příčinou se ale jeví nedodržení stanovené výšky letu v kombinaci se špatnou viditelností. 


Incident v Suchdole bývá občas zaměňován s další známou nehodou jugoslávského letadla v Československu. Na konci ledna 1972 spadlo nedaleko České Kamenice dopravní letadlo směřující z Kodaně do Záhřebu.

Vydáno pod