Poslanci dnes o radaru jednat nebudou, čekají je interpelace

Praha – O umístění radarové základny v Česku poslanci dnes jednat nebudou, koalice pokračování přerušené debaty nenavrhla. Očekávalo se totiž, že opoziční poslanci by jednání schválně zdržovali svými diskusními příspěvky a k hlasování o radaru by stejně nedošlo. Jednání o radaru se tak pravděpodobně přesune až na příští schůzi poslanecké sněmovny.

Premiéra a členy vlády dopoledne čekají písemné a odpoledne ústní interpelace poslanců. Kromě interpelací je na programu jednání také návrh na odvolání člena Prezidia Pozemkového fondu nebo návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu a rady České tiskové kanceláře.  

Na program by se měl dnes dostat také nový trestní zákoník, který mimo jiné zavádí možnost domácího vězení a řadí mezi trestné činy slídění. Zpřísňuje třeba i tresty za týrání zvířat.

Včerejší diskuse o umístění americké základny v Brdech přinesla dlouhou a vzrušenou debatu poslanců. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek zdůvodňoval svůj požadavek na odložení jednání na příští rok tím, že v té době bude v čele Spojených států jiná administrativa než dnes.

Premiér Mirek Topolánek Paroubkův požadavek odmítl, když argumentoval: „Kongres, který je dnes v rukou demokratů, jasně tento projekt podpořil.“

Topolánek se pokusil situaci vyřešit tím, že poslancům nabídl prodlouženou čtyřměsíční lhůtu pro jednání ve výborech. Opozici ale nepřesvědčil a poslanci se radarem museli přestat zabývat kvůli jiným tématům.

Radar
Zdroj: ČT24