Silný vítr si vyžádal první oběť, desítky domácností zůstaly bez proudu

Ostrava/Brno - Silný vítr strhl dnes dopoledne střechu haly v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. V troskách zemřel jeden člověk. Vítr v Moravskoslezském kraji strhal také elektrické vedení a dopravu komplikovaly desítky spadlých stromů. Hasiči v Moravskoslezském kraji od dnešního rána již v souvislosti s větrem zaznamenali skoro sto výjezdů. Noční vítr zasáhl i jižní Moravu, kde kvůli němu zůstalo bez proudu několik desítek domácností. Výpadky energetici zaznamenali hlavně na Blanensku, Hodonínsku a Prostějovsku. Většinu poruch se podařilo do 15:00 odstranit, zbylé opravili zaměstnanci firmy do večera.

Vítr na Frýdecko-Místecku okolo 09:45 strhnul přibližně třetinu střechy výrobní haly o rozloze 1 200 metrů čtverečních. Střecha byla v nejvyšším místě vysoká okolo 15 metrů. „Krytinu se pokoušel proti větru zajistit starší muž - zaměstnanec firmy. Při zřícení jej ale zranila plechová krytina,“ řekl mluvčí hasičů. Dodal, že hasiči se s týmem rychlé lékařské pomoci střídali v oživování zraněného, ale přes jejich snahu muž zraněním podlehl. Muž zemřel na následky mnohočetných poranění v oblasti hlavy, končetin a hrudníku.

Hasiči zabezpečili okolí haly výstražnou páskou a část spadlé krytiny odáthli, aby už nemohla v silném větru nikoho zranit. Na místě vyšetřovala okolnosti neštěstí i policie.

Nejvíce práce dnes hasičům způsobil silný vítr na Frýdecko-Místecku, Opavsku a Novojičínsku, kde bylo okolo 60 mimořádných událostí. Vítr v Moravskoslezském kraji působil problémy především od 05:00 do 07:30. Hasiči vyjížděli převážně ke spadlým stromům.

Kvůli silnému větru byl do 10:55 uzavřen i tunel na dálnici D47 nedaleko Klimkovic. „Kvůli větrné smršti kompletně vypadla v tunelu elektřina,“ řekl dispečer. Silná vichřice rovněž narušila vlakovou dopravu. Stromy popadaly na koleje především na Ostravsku. Nedaleko Olomouce do padlého kmenu narazil rychlík, nehoda se obešla bez zranění.

V Olomouckém kraji vyvrátily poryvy větru asi desítku stromů, škody jsou ale minimální. V Kojetíně na Přerovsku bylo pádem stromu přetrženo elektrické vedení, v Lipové-lázních vzal vítr kus plechové střechy z rodinného domku.

Josef Ondráček z meteorologické stanice na Šeráku uvedl, že vítr nabral na síle po 04:00. Slábnout začal o tři hodiny později. „V největších nárazech tady na Šeráku dosahoval rychlosti až 130 kilometrů v hodině,“ uvedl.

Silný vítr způsobil zhruba dvě desítky popadaných stromů a výpadky elektřiny v některých domácnostech. Hasiči i silničáři museli popadané stromy odstraňovat především z cest na Jesenicku, větší škody však následky vichru podle nich nenapáchaly. Kvůli stromu, který zatarasil trať, byla na 2,5 hodiny zastavena doprava na železnici mezi Hrubou Vodou a Domašovem na Olomoucku.

K zásahu vyjížděli i silničáři. „Popadané stromy jsme ze silnic odstraňovali v Širokém Brodě, Na Pomezí i na silnici mezi Ondřejovicemi a Zlatými Horami. Všechny silnice jsou nyní průjezdné,“ komentoval situaci dispečer jesenických silničářů. Poryvy větru přidělaly práci i energetikům.

Silný vítr řádil i na Pardubicku. Na několika místech Pardubického kraje způsobil komplikace v dopravě. Stromy a větve místy zatarasily silnice, hasiči museli rovněž odstraňovat dráty elektrického vedení. Do dnešních 10:00 vyjížděli celkem k 13 zásahům.

„Za Českou Třebovou směrem na Němčice spadl strom přes celou šířku silnice. Dále z České Třebové na Skuhrov byla kvůli dalšímu stromu vozovka neprůjezdná,“ uvedla mluvčí hasičů. Doprava byla zablokovaná také mezi Stříteží a Poličkou na Svitavsku a u obce Hrušová na Orlickoústecku. Půl kilometru za Hlinskem směrem na Chrudim přerušila provoz v kopci spadlá větev. „U obce Býšť na Pardubicku narazilo auto do spadlého stromu, nehoda se obešla bez zranění,“ dodala.  V Lanškrounu hasiči spolu s energetiky odstraňovali spadlý drát vysokého napětí přes cestu. Silný vítr převrátil prázdný přívěs kamionu na silnici u tunelu Hřebeč.

V nížinách dosahoval vítr v noci i v ranních hodinách rychlosti kolem 75 kilometrů za hodinu. Na hřebenech Jeseníků a Beskyd pak byly naměřeny nárazy větru až 140 kilometrů za hodinu. Vichřice by podle meteorologů měla postupně slábnout ve večerních hodinách, v noci pak ustat úplně.