Pohřešovaní pacienti psychiatrické léčebny jsou zpět v ústavu

Dobřany (Plzeňsko) - Policie na Plzeňsku zrušila pátrání vyhlášené po dvou pacientech psychiatrické léčebny v Dobřanech, kteří se v neděli večer nevrátili z vycházky. Čtyřicetiletá Radmila Urnerová z Rokycan i padesátiletý Jiří Loskot ze Lnář mají soudně nařízenou ústavní léčbu, žena se sama v pondělí do ústavu vrátila. Muže vypátrali policisté v Praze na hlavním vlakovém náraží a převezli do ústavního léčení.

Loskotovi nařídil soud v Písku ústavní ochranné sexuologické a protialkoholické léčení. V minulosti ho soud uznal vinným z pokusu o znásilnění. Původně se měl léčit jen ambulantně, jelikož se však léčby neúčastnil, soud mu uložil ústavní léčbu. Podle lékařského znaleckého posudku trpí kombinovanou duševní poruchou, ne ale přímo sexuální deviací. Jeho schopnost ovládat se a určovat své jednání je ve střízlivém stavu snížena nepodstatně.

Urnerová podle znalců dlouhodobě užívá omamné a psychotropní látky. Trpí toxickou psychózou. Soud jí nařídil ústavní léčbu, protože by její pobyt na svobodě mohl být pro společnost nebezpečný kvůli jejím projevům agresivity a destruktivnímu chování.