Přemysl Sobotka: Včera jsme chtěli nastavit etická pravidla, radar prosadíme i v prosinci

Praha – Americký protiraketový radar je jedním z nejdůležitějších témat, která se snaží prosadit ODS. Senát, v němž včera naposled měla tato strana většinu, se přesto rozhodl odložit jednání o radarové základně na prosinec, kdy již budou v horní parlamentní komoře noví senátoři. "Je dobré v této zemi nastavit určitá pravidla politické kultury a etiky," zdůvodnil krok senátorů své strany předseda horní komory a významný představitel ODS Přemysl Sobotka. Odmítl, že by odložení projednávání radaru souviselo především s jednáním ODS s ČSSD o případných koalicích ve vedení krajů.

Přemysl Sobotka je ovšem přesvědčen, že hlasování o umístění amerického radaru dopadne v prosinci stejně, jako by bylo dopadlo včera. ODS bude i nadále nejsilnější stranou v Senátu a k většině jí bude chybět pouhých šest senátorů.

Radar ODS volby neprohrál, je přesvědčen Sobotka

Podle Sobotky jsou pro radar všichni občanskodemokratičtí senátoři. „I ti noví, kteří včera přišli na náš klub, měli jasně stejné stanovisko,“ uvedl. Vládní KDU-ČSL, která radar rovněž prosazuje, má dalších sedm senátorů, Sobotka počítá s tím, že bude mít podporu i některých nezávislých. Mezi ně patří například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Výsledek senátních voleb, v nichž ODS ztratila většinu v horní parlamentní komoře, nelze považovat za referendum o radaru, míní Sobotka: „Já jsem to téma neslyšel ve volební kampani.“

Problémem je rozhádanost ODS

Jednu z příčin volebního neúspěchu své strany vidí Přemysl Sobotka v rozhádanosti jejího vedení. Připomíná nenaplněnou dohodu čelných představitelů ODS, že se před koncem voleb vůči sobě nebudou vymezovat. Další problém vidí šéf Senátu v komunikaci partaje s lidmi: „Podle mě jsme zklamali v tom, že jsme nedokázali vysvětlit ty dobré kroky na vládní úrovni.“

Jaké uspořádání v ODS by si Přemysl Sobotka přál po prosincovém volebním sjezdu strany, zatím nechce uvést.