Vichřice zastavila vlaky, u Olomouce rychlík narazil do stromu

Olomouc/Ostrava - Silná vichřice, která dnes dopoledne zasáhla především východ České republiky, výrazně narušila provoz na železnici. Stromy zkomplikovaly dopravu především na Ostravsku, nedaleko Olomouce do spadlého kmenu narazil rychlík. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally se nehoda obešla bez zranění a výrazných škod.

Nehoda se stala dopoledne krátce před devátou hodinou mezi stanicemi Domašov nad Bystřicí a Hrubá Voda na trati z Olomouce do Bruntálu. Srážkám se podařilo zabránit na jednokolejných tratích na Ostravsku. Stromy zablokovaly tratě z Opavy do Chuchelné, z Opavy do Heřmanic a z Lipové - lázní do Javorníku ve Slezsku. Vlaky nahradily autobusy. Problémy zaznamenali železničáři i na polské straně.

Vedle železnice vichr komplikoval i automobilovou dopravu. Vinou větru byl na téměř dvě hodiny v obou směrech uzavřen tunel na dálnici D47 nedaleko Klimkovic na Novojičínsku. Hasiči na severní Moravě vyjížděli k desítkám případů, v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku zemřel v troskách utržené střechy čtyřiačtyřicetiletý muž.