V krajích pokračují povolební vyjednávání, koalice budou známy až příští týden

Karlovy Vary/Brno/Ostrava - Občanští demokraté v Karlovarském kraji odmítli návrh ČSSD na širokou koalici, tedy včetně KSČM. Odstupující hejtman a lídr ODS Josef Pavel řekl, že toto spojení by před členskou základnou a voliči neobhájil. KSČM by takovou vládu v kraji podpořila, Koalice pro Karlovarský kraj se zatím nerozhodla a své definitivní stanovisko oznámí do týdne. ČSSD ještě dnes vyslechne názor hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti).

ODS byla první ze stran a hnutí, které ČSSD dnes pozvala ke druhému kolu vyjednávání o koalici v krajském zastupitelstvu. Vyjednávači ČSSD poté debatovali s KSČM a Koalicí pro Karlovarský kraj, nyní jedná s Doktory (za uzdravení společnosti).

V krajských volbách získala vítězná ČSSD 16 mandátů. Předpokládanými partnery v duhové koalici by tedy kromě KSČM s osmi mandáty mohla být Koalice pro karlovarský kraj se třemi mandáty a Doktoři se čtyřmi mandáty. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by měla tato koalice celkem 31 křesel. ODS a Alternativa pro Karlovarský kraj by skončily v opozici.

Lidovci chějí jít do koalice se sociálními demokraty, ti ale stále myslí na menšinovou vládu

Jihomoravském kraji nepodpoří lidovci menšinovou vládu sociálních demokratů. Po jednání s lídrem ČSSD Michalem Haškem to řekl dosavadní hejtman a jednička KDU-ČSL Stanislav Juránek. Lidovci jsou ale podle něj připraveni jít se sociálními demokraty do koalice. ČSSD přesto myšlenky na vznik menšinové vlády v kraji nevzdává. Ještě dnes o ní bude jednat s ODS a KSČM.

Hašek řekl, že rozhodnutí KDU-ČSL netolerovat menšinovou krajskou radu ČSSD bere na vědomí. Nevyloučil, že lidovce příští týden vyzve ke koaličním vyjednáváním. „Já ty věci budu teď konzultovat s naším klubem zastupitelů, který bude zasedat zítra, jeho výsledkem bude rozhodnutí o dalším postupu i ve vztahu ke KDU-ČSL, a jsme dohodnuti, že případná další jednání by navázala v příštím týdnu,“ řekl Hašek. 

Sociální demokracie vyhrála volby a v jihomoravském zastupitelstvu získala 26 mandátů ze 65. Může tak vytvořit koalici jak s druhými lidovci, třetí ODS, tak čtvrtými komunisty. Naopak většinová koalice bez ČSSD je téměř vyloučena, musely by se na ní dohodnout další tři strany. Občanští demokraté a lidovci ale spolupráci s KSČM odmítli.

Vyjednávání o podobě nové koalice v Moravskoslezském kraji by se mohlo protáhnout do soboty, kdy by lidovci měli předložit své definitivní stanovisko k případné koalici s ČSSD a komunisty. Vyplývá to z dnešních vyjádření lídra ČSSD Jaroslava Palase a člena vyjednávacího týmu lidovců Petra Adamce.

Adamec dnes řekl, že krajské vedení strany preferuje pouze koalici s ČSSD bez účasti komunistů. Lidovci však oslovili ještě okresní organizace, aby se k případné účasti v širší koalici s komunisty vyjádřily. Nejpozději do soboty chce KDU-ČSL o svém stanovisku informovat vítěznou ČSSD.

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD před ODS, komunisty a lidovci. Vítězná ČSSD získala v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 31 mandátů, druhá ODS má 18 zastupitelů, komunisté obsadí 11 křesel a lidovci pět. Dosud kraji vládla koalice ODS a KDU-ČSL.

ČSSD bude v Pardubickém kraji pravděpodobně spolupracovat s uskupením lidovců

Pravděpodobným partnerem ČSSD ve vedení Pardubického kraje bude Koalice pro Pardubický kraj (KPK) složená z KDU-ČSL, SNK ED a nestraníků. V programové oblasti mezi oběma subjekty nejsou rozpory, k dohodě zatím nedospěly v otázce počtu křesel v krajské radě. „V zásadě se dá říci, že jsme nenarazili programově na problém, který by byl nepřekonatelný,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD a pravděpodobný hejtman Radko Martínek.

ČSSD ve volbách získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. ODS obsadí 11 křesel, Koalice pro Pardubický kraj mají devět a komunisté šest křesel.

  • Michal Hašek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45806.jpg
  • Radko Martínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/315/31447.jpg