Krajský soud v Ostravě zamítl návrh na neplatnost voleb

Ostrava - Ostravský krajský soud zamítl návrh pětapadesátiletého Jana Tkadlece z Ostravy na neplatnost krajských voleb. Jeho návrh na neplatnost senátních voleb soud neřešil vůbec, protože je lze zpochybnit pouze u Nejvyššího správního soudu v Brně. Ve volebním obvodu, v němž by Tkadlec podle trvalého bydliště mohl volit, se navíc senátní volby vůbec nekonaly. Zpochybnit volby lze do pátečních 16:00.

Tkadlec se už roky se státem soudí o podobu svého rodného čísla. Už pět let kvůli tomu nevlastní žádný doklad totožnosti a nemohl tedy volit. Mluvčí krajského soudu Barbara Plchotová vysvětlila, že soudce se při svém rozhodování nezabýval podstatou a vývojem Tkadlecova sporu, ale řešil pouze skutečnost, že muž se neprokázal platným dokladem totožnosti, což je povinností voliče. „Nesplnil podmínku stanovenou volebním zákonem,“ uvedla mluvčí.

Soud se zabýval i tím, zda by Tkadlecův hlas měl nějaký vliv na výsledek voleb a následné přerozdělení mandátů do krajského zastupitelstva. „K ničemu takovému by ale nedošlo. Jeho hlas by skutečně vliv na výsledek voleb neměl,“ dodala mluvčí. Tkadlec považuje rozhodnutí soudu za nezákonné a protiústavní. Poté, co mu soud písemně doručí své rozhodnutí, chce provést jeho právní rozbor, který poskytne sdělovacím prostředkům. Pozastavil se i nad tím, že soud poskytl informace o svém rozhodnutí dříve médiím než jemu.

Tkadlecovy problémy s doklady začaly v roce 2003, kdy si byl na ostravském magistrátu vyzvednout nový občanský průkaz a zjistil, že mu byla změněna koncovka rodného čísla, protože totožné používá jiný člověk. Tkadlec tvrdí, že povinností magistrátu bylo spolu s krajským úřadem ověřit tvar jeho rodného čísla v matričních dokladech a upozornit ministerstvo vnitra, které poté mělo rozhodnout, komu z majitelů bude původní číslo ponecháno. Doklad si nikdy nepřevzal. Jeho žalobu v roce 2005 zamítl ostravský krajský soud a o rok později i odvolací Vrchní soud v Olomouci.