Povolební vyjednávání v krajích - kromě Liberecka zatím nikde jasno není

Praha - Jihočeská ČSSD nabídla po dnešním kole povolebních jednání občanským demokratům a lidovcům účast v krajské koalici. Obě strany se budou v pondělí ve svých klubech a výborech o této možnosti radit, ODS už v zastupitelském klubu začne pracovat na některých bodech případné koaliční dohody, které se týkají zdravotnictví. Komunisté zatím nabídku k  účasti v koalici nedostali, podle volebního lídra ČSSD Jiřího Zimoly v jejich případě přichází spíš v úvahu vyjednávání o případné podpoře menšinové vlády sociální demokracie.

Na Vysočině bude ČSSD vládnout menšinově. Jednomyslně o tom dnes rozhodl krajský výkonný výbor. ČSSD chce nyní zahájit vyjednávání o podpoře s ostatními politickými stranami.

Pravděpodobným partnerem ČSSD ve vedení Pardubického kraje bude Koalice pro Pardubický kraj (KPK) složená z KDU-ČSL, SNK ED a nestraníků. V programové oblasti mezi oběma subjekty nejsou rozpory, k dohodě zatím nedospěly v otázce počtu křesel v krajské radě.

V Karlovarském kraji se ČSSD zatím dohodla na koalici s komunisty a zve do ní i další strany. Dnes se jejich zástupci sešli kvůli dohodě na oblastech, které budou mít jednotlivé strany na starosti. ODS vstup do duhové koalice s KSČM už odmítla. Koalice pro Karlovarský kraj i Doktoři (za uzdravení společnosti) si vzali do příštího týdne čas na rozmyšlenou.

Vyjednávání o podobě nové koalice v Moravskoslezském kraji by se mohlo protáhnout do soboty, kdy by lidovci měli předložit své definitivní stanovisko k případné koalici s ČSSD a komunisty. Moravskoslezská organizace ČSSD už v pondělí zastavila jednání s ODS o sestavení vlády v kraji a rozhodla se, že bude jednat pouze se zástupci KDU-ČSL a KSČM.

Jihomoravská ČSSD se rozhodla, že nebude vládnout menšinově, ale sestaví s některou ze stran koalici. Lidovci i občanští demokraté totiž podporu menšinové radě složené ze zástupců ČSSD odmítli a podpora KSČM sociálním demokratům nestačí. Definitivně o zamítnutí krajské menšinové vlády ČSSD rozhodne klub zastupitelů strany na pátečním jednání. ČSSD začne koalici domlouvat příští týden.

Středočeská ČSSD na menšinové krajské vládě naopak trvá a pokračuje v jednání o její podpoře s komunisty. Se zástupci ODS se dnes její představitelé sešli pouze proto, aby si oficiálně potvrdili, že jednání o toleranci jednobarevné krajské rady ČSSD zkrachovala. ODS zopakovala, že přechází do opozice.

Vyjednávání o povolebním uspořádáním v Plzeňském kraji dnes nijak nepokročila. Vítězná ČSSD nabídla v pondělí všem stranám zvoleným do zastupitelstva účast v duhové koalici. I když ODS se rozhodně staví proti jakékoliv spolupráci s komunisty v radě kraje a Koalice pro Plzeňský kraj složená z KDU-ČSL a SNK ED je na tom podobně, ČSSD hodlá vést další jednání, opět se všemi stranami.

ČSSD v hradeckém kraji dnes vyzvala odcházející krajské vedení, aby nedělalo žádné podstatné změny v ekonomické a personální oblasti. Dopisy s touto výzvou socialisté poslali hejtmanovi Pavlu Bradíkovi (ODS), členům rady, vedení krajských firem a ředitelce krajského úřadu. Bradík výzvu socialistů odmítl a vyjádřil nad ní pohoršení. „Ať si takové dopisy strčí za klobouk,“ řekl s tím, že kraj řídil osm let a ví, co má dělat. ČSSD v tomto kraji nabídla místo v koalici KDU-ČSL, jednat budou ještě v SNK ED a KSČM.

Nejdále se dosud dostala jednání na Liberecku, kde se již v úterý domluvily na společném vládnutí ČSSD, hnutí Starostové pro Liberecký kraj a Strana pro otevřenou společnost.

Poslanecký klub ČSSD se dnes sešel na mimořádné schůzi. Sociální demokraté se zde rozhodli, že po volbách do Senátu a krajských zastupitelstev vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.
Zdroj: ČT24