Ministryně Stehlíková pomáhá Romům na janovském sídlišti v Litvínově

Praha - Ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková představila plán, jak řešit problémy na janovském sídlišti v Litvínově. Třicet tamních Romů, kteří těžko shánějí zaměstnání, dostanou nové místo. Na sídlišti bude navíc působit více terénních pracovníků. Zástupci romských organizací ale volají po komplexním řešení. Bojí se i dalšího útoku nacionalistů z Dělnické strany, kteří se do Litvínova znovu chystají 17. listopadu.

Třicet Romů by mělo v nejbližší době dostat práci v podniku Lesy ČR. Podle Stehlíkové to má více než jeden smysl: „Jednak aby dosáhli na lepší bydlení, aby se nevytvářely dluhy na nájemném a aby se nemuseli vystěhovávat z bytů.“ Romské organizace, které v podobných lokalitách pracují, první pomoc ministryně vítají. Postrádají ale komplexní projekt.

„Z mé zkušenosti by bylo nejlepší zahájit terénní sociální práci, abychom dokázali popsat veškerou potřebu dané lokality,“ myslí si Nikola Taragoš z občanského sdružení Romodrom. Podle plánu Stehlíkové má proto v Janově působit až deset terénních pracovníků. Někteří z nich by se měli stát i prodlouženou rukou policie. „Tito lidé spolupracují s policií a my bychom byli rádi, kdyby se to stalo standardem,“ dodal ředitel odboru bezpečnosti ministerstva vnitra Martin Linhart. Pokud by se vše podařilo nastartovat, předejde se podle Radka Grundzy z Romského křesťanského sdružení spoustě nedorozumění.

Dělnická strana se ale aktivit na sídlišti Janov nehodlá vzdát. Na 17. listopad už do Litvínova nahlásila protestní shromáždění. Při jejich posledním protestu přijelo do města až 300 příznivců. Policisté jim ve střetu s Romy zabránili. „Dokud nebudou mít oběť, tak si nedají pokoj,“ domnívá se Jitka Kokyová ze sdružení Janovských Romů. Policie proto slibuje masivnější bezpečnostní opatření, něž která byla 18. října.