Čtyřicet barmských uprchlíků nachází nový domov v české kotlině

Praha - Na ruzyňském letišti v Praze večer přistálo 23 Barmánců. Nejde o ilegální přistěhovalce, Česká republika jim udělí azyl v rámci národního přesídlovacího programu pro uprchlíky z Barmy, kde vládne tvrdý vojenský režim. Po vyřízení nezbytných formalit odjeli do azylového integračního střediska ve Stráži pod Ralskem. Do konce roku jich přicestuje dalších 17.

Pět rodin, převážně mladých lidí s dětmi, mělo problémy s barmským režimem kvůli ukrývání povstalců, sympatiím s odbojovým hnutím a neplnění příkazů barmské vlády. Skupinu vybírala mise ministerstva vnitra v Malajsii. Tento stát patří dlouhodobě k cílovým zemím barmských uprchlíků, v současnosti jich tam přebývají tisíce. Malajsie ovšem není signatářem úmluvy o postavení uprchlíků, tudíž jim nezajišťuje přístup k základním lidským, sociálním, kulturním a ekonomickým právům.

Uprchlíci za sebou mají pohnuté osudy a traumatické zážitky z útěku z rodné země, který provázely i tragédie v podobě úmrtí několika dětí poté, co barmští vojáci potopili člun s uprchlíky. Nyní je čeká odpočinek, zahájení výuky českého jazyka a kulturní a sociální kurz, aby byli připraveni na samostatný život v Česku. „Bude pro ně zprotředkováno zaměstnání a nalezeno nové bydliště v rámci České republiky,“ sdělil České televizi pracovník ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Česká republika se pomocí barmským uprchlíkům připojuje k zemím, jako jsou například Kanada, Dánsko, Norsko či Nizozemsko. Do konce roku hodlá pomoci ještě dalším 17 barmským uprchlíkům. Ministerstvo vnitra se pro Barmu rozhodlo mimo jiné kvůli humanitární krizi, kterou ještě zhoršily nedávné záplavy po ničivém tajfunu, v úvahu vzalo i kritické postoje české diplomacie vůči tamnímu autoritářskému režimu.

  • Barmští uprchlíci v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/498/49737.jpg
  • Barmští uprchlíci v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/498/49738.jpg