Předsedou ODS by se mohl stát na přechodnou dobu Zahradil

Praha - Dalším kandidátem na předsedu ODS by se mohl stát europoslanec Jan Zahradil. Podle dnešního vydání deníku Právo by mohl stranu řídit dočasně, pokud by se na prosincovém volebním kongresu strany nedohodli zastánci současného předsedy Mirka Topolánka a místopředsedy Pavla Béma. Zahradil tvrdí, že má stejně blízko k Bémovi i Topolánkovi. Členové strany si ale myslí, že by Zahradilovo provozorní zvolení jen odložilo stávající problémy.

„Kdyby na prosincovém kongresu na sebe narazily nějaké dva bloky, což bych považoval za nešťastné, a pokud by bylo zapotřebí někoho, kdo by tuhle věc mohl, byť dočasně, překlenout, tak samozřejmě mohu uvažovat o kandidatuře. A to nejenom na místopředsedu,“ řekl Zahradil. Podle něj by stranu mohl řídit rok.

„Řešení to samozřejmě je,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Osobně by ale provizoriu šanci nedala, protože by to znamenalo odsunutí problému. „Myslím, že to není to, co bychom potřebovali. Tento kongres by neměl hledat dočasné ale zásadní řešení,“ dodala. 

Za nouzové řešení považuje Zahradilovu nabídku i poslanec Oldřich Vojíř,
který sám oznámil, že by se ucházel o předsednické křeslo, ale jen v
případě, že by nekandidoval Topolánek. Znamenalo by to podle něj ale to, že na tomto kongresu ODS neprovede žádnou dramatickou změnu. Byla by to dohoda, že střet o směřování ODS nastane až v roce 2009, uvedl.

Právě Zahradil pomohl v roce 2002 ke zvolení Topolánka šéfem ODS, Béma zase přivedl do stranické organizace v Praze 6. Je také známý úzkými kontakty s prezidentem republiky a čestným předsedou ODS Václavem Klausem.