Na části dálnice D1 budou na Vysočině povinné zimní pneumatiky

Praha - Pokutu až 2000 korun a navíc jeden trestný bod riskují řidiči, kteří pojedou na D1 v úseku mezi Humpolcem (exit 90) a Jihlavou (exit 112) bez zimních pneumatik. Ministerstvo dopravy rozhodlo o umístění značky v tomto nebezpečném úseku na poslední chvíli. Opatření tam má platit už od zítřka. Týká se dní, kdy je teplota nižší než pět stupňů Celsia.

„Nevím, jestli to stihneme, aby dopravní značka byla na dálnici přesně o půlnoci na 1. listopad, ale nejpozději v prvních listopadových dnech se tam objeví,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že značka bude mít dodatkovou tabulku: Při teplotách pod pět stupňů Celsia. Podle Hanzelky se značka musí nejprve vyrobit a musí se ten úsek dálnice osadit.

O umístění značek Zimní výbava a Zimní výbava - konec rozhodují kromě ministerstva i kraje a obce s rozšířenou působností.

Aktualizovaný seznam úseků, kde značka platí, je zveřejněn na stránkách Ředitelství silnic a dálnic. „Předpokládáme ale, že těch značek moc nebude,“ dodal Hanzelka. Převážně se jedná o 10 horských úseků silnic nižších tříd, dodal mluvčí.

S rozmístěním nových počítá Královéhradecký kraj. „Všichni motoristé, kteří pojedou do oblasti Krkonoš či Orlických hor, se budou od listopadu setkávat na příjezdových cestách s novou dopravní značkou,“ oznámilo vedení kraje.

Počasí o tomto víkendu, na který připadají dušičky, by podle meteorologů nemělo být výrazně špatné. Přesto by řidiči už měly vyjíždět, jen se zimními pneumatikami i na místech, kde to nebude povinné. Policie v tomto období očekává komplikace kvůli zvýšenému provozu. Také proto, že o dušičkách budou vyjíždět takzvaní sváteční řidiči, kteří nemají mnoho zkušeností v běžném provozu.

Vydáno pod