USA dají Česku 12 milionů korun na vědu, přislíbil Obering

Praha - Spojené státy americké dají Česku na tři vědecké projekty šest set tisíc dolarů, což je zhruba 12 milionů korun. Částku přislíbil šéf americké agentury pro protiraketovou obranu (MDA) Henry Obering při své návštěvě Prahy. Další peníze prý mají následovat. Obering také s českou stranou, konkrétně náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem, podepsal dohodu o strategické spolupráci s USA v oblasti protiraketové obrany, známou jako rámcová dohoda. Smlouva, která souvisí s možným umístěním radarové základny na českém území, dovolí zapojení českých vědeckých a průmyslových subjektů do dalšího vývoje celého projektu protiraketového deštníku.

Podporu vědě slíbili Američané české vládě za souhlas s umístěním protiraketového radaru. V užším výběru pro poskytnutí grantu bylo osm projektů v oblastech, jako jsou nanomateriály, robotika, laserová technika, radiolokační technika a medicína. Předložily je Akademie věd ČR, vysoké školy i soukromé firmy. „Co se týče prvního projektu, jedná se o 80 tisíc dolarů pro Českou republiku, u druhého projektu je to až 275 tisíc a na třetí projekt připadá zhruba stejně  - 270 tisíc dolarů pro českou stranu,“ řekl Obering. 
 
Generál Obering se v Praze sešel také s ministryní obrany Vlastou Parkanovou, která ho vyznamenala Křížem obrany státu ministra obrany ČR. Vyznamenání dostal mimo jiné i proto, že za tři týdny končí aktivní službu v americké armádě. "Přesvědčila jsem se o tom, že to je
vynikající odborník," uvedla Parkanová. V čele MDA Oberinga nahradí Patrick O'Reilly.

Vláda sice souhlasila s umístěním radaru na českém území, ovšem jeho stavbu umožní až schválení dvou hlavních dohod (dohoda o radaru, dohoda o pobytu Američanů - SOFA) v českém parlamentu. Ten se jimi zabývá, vládní ODS tlačí na schválení, ČSSD je naopak pro odložení jednání. Senát se bude smlouvami zabývat v prosinci. Obering prohlásil, že by bylo velkým zklamáním pro USA i NATO, kdyby český parlament neschválil dohody umožňující umístění radaru v Česku. „Byli bychom zklamáni. Byla by to překážka,“ řekl s tím, že kvůli možnému krachu plánu na radar v Česku mají stále Američané záložní plán na jinou lokalitu.

Obering v Praze zopakoval, že možné vítězství demokratů v amerických
volbách nezmění plány na postavení protiraketové základny v Česku a Polsku. Hrozba raketového útoku je podle něj reálná. Připustil ale, že projekt protiraketové obrany by mohla nějakým způsobem ovlivnit finanční krize, tak jako patrně ovlivní vše ostatní.

Rámcová dohoda by měla umožnit českým subjektům lepší přístup k informacím. Na textu rámcové dohody se experti obou zemí shodli 9. července letošního roku, počátkem října ji schválila česká vláda. Podobnou dohodu mají s Američany uzavřenou jen Japonsko, Itálie, Dánsko, Austrálie a Británie. Dohoda se týká výzkumu, vývoje, zkoušení a průmyslové spolupráce a vzájemného sdílení technologií v oblasti obrany před balistickými raketami. Navazuje na zářijovou deklaraci
o strategické spolupráci mezi českým a americkým ministerstvem obrany. 

Smlouva není tak významná jako hlavní dohoda o radaru, kterou v červenci podepsali ministři zahraničí USA a ČR, Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dalším důležitým výsledkem jednání je v září v Londýně podepsaná dohoda SOFA o postavení amerických vojáků na radarové základně.

Na co poputují americké peníze

  • Využívání rentgenu a 3D od turnovské firmy Crytur, se kterou bude spolupracovat americká firma DR
    Technologies.
  • Obering očekává, že příští týden bude schválen projekt ČVUT využívající stereoskopie, kooperovat na něm bude americká firma Spart.
  • Výzkum související s radarovou technologií od Fyzikálního ústavu Akademie věd a americké společnosti Kyma.