Novela o zbraních: alkoholici a narkomani by neměli mít zbrojní průkaz

Praha - Podmínky pro získání a vlastnictví střelných zbraní se od příštího roku zpřísní. Novela, kterou dnes schválila sněmovna, má omezit možnost použít legálně držené zbraně k páchání trestných činů a zpřísnit kontrolu znehodnocených zbraní s cílem omezit jejich opětovné využití. Zpřísnění zákona se bude týkat především narkomanů a alkoholiků.

Novela upravuje podmínky při posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatelů o zbrojní průkaz nebo jejich stávajících držitelů. Podmínku spolehlivosti podle novely nesplní například ten, „kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky“. Norma má zároveň přitvrdit sankce za přestupky související se zbraněmi. Za manipulaci se zbraní na veřejnosti v opilosti, pod vlivem drog nebo léků má hrozit pokuta až 50 000 korun.

Podle stínového ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) je chybou, že do novely nebyla zapracována chystaná evropská norma pro posuzování zbraní a střeliva. Bublanovi se také nelíbí, že právo nosit zbraň ztratí člověk, který opakovaně skončí na záchytce. Podle něj nemá smysl čekat, protože v té době může takový člověk něco provést.

Novelu, kterou nyní dostane k projednání Senát, schválila sněmovna nejtěsnější většinou 87 ze 172 přítomných.