V říjnu zahynulo na silnicích 76 lidí

Praha - V říjnu zatím zahynulo na českých silnicích 76 lidí. Je to o deset více než v září. Od začátku roku zahynulo při dopravních nehodách 794 lidí. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy a řízení pod vlivem alkoholu.

Nejtragičtější byl 27. říjen, kdy zahynulo sedm lidí. Nejtragičtějším dnem roku stále zůstává 13. únor, který si na silnicích vyžádal 10 lidských životů.

Nejhorším víkendem měsíce byl 12. a 13. říjen; na silnicích tehdy zemřelo osm lidí. Nejtragičtějším víkendem letošního roku je 2. a 3. srpen, který stál 11 lidských životů.

Celkem se v říjnu stalo 13 767 nehod, při kterých utrpělo 328 lidí těžká zranění. Za nehodami byl ve více než 5000 případů nesprávný způsob jízdy. Více než 600 kolizí se stalo pod vlivem alkoholu.

Zlepšit situaci na silnicích má nová propagační kampaň ministerstva dopravy, která odstartovala 1.října a potrvá až do roku 2010. Kampaň, jejíž slogan zní „Nemyslíš - zaplatíš!“, zahrnuje například televizní spoty simulující záběry z nehod. Podobné kampaně v zahraničí údajně zachrání pět až sedm procent lidských životů ročně.