Od soboty zlevní prvních 1500 léků, opozice mluví o podfuku

Praha - V rámci stanovení nových maximálních cen pro výrobce se od soboty podle ministerstva zdravotnictví zlevní 1500 léků, dalších 1500 pak zlevní do konce roku. Podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse to ale pacienti pocítí většinou teprve za několik týdnů, až lékárny doprodají zásoby. U léků, které se prodávají často, se lidé dočkají v řádech dnů. Opozice ale tvrdí, že zlevnění ve většině případů nastane jen na papíře a souhlasí s ní i někteří nezávislí odborníci.

„Velká část lékáren má v sobotu otevřeno, v ten den se pro pacienta nic zásadního nemění, jen firmy začnou dodávat lékárnám za nové ceny. Zhruba do měsíce by lékárny měly už mít za nové ceny většinu zlevněných léků,“ upřesnil Krebs.

Lékárny si budou muset cenu pro pacienta spočítat samy. Pomůže jim speciální počítačový program. K ceně, za niž firma přípravek dodá, se přičte přirážka distributora, lékárny a DPH. Při výdeji pak počítač sníží cenu ještě o 30 korun, které dá pacient za položku na receptu. Ceny klesnou například u protinádorových léků a u přípravků na bolest. Celkem má pokles maximálních cen ušetřit pacientům za rok 1,64 miliardy korun a zdravotním pojišťovnám 1,14 miliardy.

ČSSD: Zlevnění nastane jen na papíře 

Podle ČSSD ale zlevnění nastane jen na papíře, ale v reálné ceně se neobjeví. Považuje to proto za podfuk na pacienty. Už teď totiž nevyužívají firmy v rámci konkurenčního boje maximálních cen a dodávají levněji, aby pacientům platbu plně nebo z větší části pokryla úhrada od zdravotní pojišťovny.

Varování opozice potvrdil i ekonom Jindřich Graf. Na kardiologický lék Plavix, u něhož se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv sníží pro pacienty doplatek z 524 na 203 korun, dopláceli už teď pacienti 280 až 310 korun, a ne 524. Lék Glivec proti leukemii byl dosud zatížen doplatkem 2467 korun a měl by být nově bez doplatku. Podle Grafa ale například v lékárně Fakultní nemocnice Motol už nyní nedoplácí pacient nic: „Z konkrétních dílčích údajů lze vyvodit závěr, že i souhrnné cifry o úsporách jsou velmi problematické.“

Pacienti budou mít plně hrazeno o třetinu více léků než dosud

Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše budou mít po snížení maximálních cen pacienti plně hrazeno z pojištění o třetinu více léků než dosud. Nyní jich pojišťovny plně hradí zhruba dva tisíce. Pokles cen přispěje také k tomu, že přibude léků, u nichž se doplatek započte do ročního limitu. Po jeho dosažení vrací zdravotní pojišťovna pojištěnci peníze vydané za návštěvu lékaře a doplatky za některé léky. Nově by se do limitu mělo vejít dalších 120 léků.