Opravy silnice a opěrné zdi zkomplikují provoz na Jablonecku

Smržovka/Tanvald (Jablonecko) - Dopravu na frekventované silnici I/14 z Jablonce přes Tanvald na Harrachov zkomplikují od soboty práce na opěrné zdi a opravách silnice ve Smržovce a v Tanvaldu na Jablonecku. Silnice proto zůstane zcela neprůjezdná pro nákladní automobily s výjimkou autobusů a dopravní obsluhy. Doprava v místě oprav bude až do konce listopadu svedena na polovinu vozovky a řízena značkami a semafory, uvedl Jaroslav Jakubička k krajského odboru dopravy.

Ve Smržovce nejde o první dopravní omezení. Na silnici I/14, po které denně projede v průměru kolem 8000 automobilů, se pracuje už od loňského roku. Loni tam začaly opravy vodovodu a splaškové kanalizace ve vozovce. Na ně pak navázala oprava dešťové kanalizace na zhruba 600 metrů dlouhém úseku. Později se přidala ještě rekonstrukce železničního mostu. Práce jsou součástí rekonstrukce průtahu Smržovkou, které budou v dalších letech pokračovat na dalších úsecích od Jablonce do Tanvaldu. Podle informací z Ředitelství silnic a dálnic přijdou na téměř 400 milionů korun.

Omezení ve Smržovce a Tanvaldu se dotknou zejména osobních automobilů. Nákladní auta jsou totiž už od jara směrovány na objízdné trasy. „Objížďka pro vozidla nad 3,5 tuny je vyznačená z Jablonce směrem na Železný Brod. Přes Maršovice, Pěnčín a Bratříkov dovede řidiče na mezinárodní silnici E65 a po ní se dostanou do Tanvaldu, Harrachova a do Polska,“ popsal trasu Jakubička. Na cestě z Liberce do Tanvaldu doporučuje řidičům kamionů zcela se vyhnout Jablonci a vydat se z Liberce po rychlostní komunikaci do Turnova a tam se napojit na E65 na Harrachov.

S dopravními komplikacemi musí motoristé na cestě od Jablonce do Tanvaldu počítat i v dalších dvou letech. Stavební práce na zhruba desetikilometrové komunikaci jsou naplánovány až do října 2010. Silnice, která zajišťuje významné spojení z Liberce a Jablonce přes Harrachov do Polska, je totiž ve velmi špatném stavu. Některé mosty či opěrné zdi jsou kvůli nedostatečné údržbě v minulosti ve stavu havarijním. Silnice má horský charakter, proto se práce na rekonstrukci na zimu vždy zastaví. Jinak by nebylo možné zajistit kvalitní zimní údržbu.