Klaus jmenoval 59 nových profesorů

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval v pražském Karolinu 59 nových profesorů. Akademický titul udělil zástupcům devatenácti českých vysokých škol. Nejvíc, 14, jich je z Univerzity Karlovy. Jmenovaní jsou nejčastěji přírodovědného a technického zaměření, je mezi nimi třináct žen.

„Vaše úloha je v tom, abyste nedopustili diskreditaci českého vysokého školství,“ řekl dnes pedagogům Klaus a dodal, že by si přál, aby byli přísnými profesory. Ministr školství Ondřej Liška při slavnostním předávání také připomněl nezastupitelnou úlohu vědců při budování republiky, a to už od středoškolského učitele Masaryka. „Profesorský diplom přijímáme s vědomím, že nás zavazuje klást si neustále otázky, co děláme a kam náš obor směřujeme,“ prohlásil na dnešní ceremonii za všechny nově jmenované profesory Petr Bílek.

O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči také prominout požadavek vysokoškolského vzdělání. Profesora jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství.