Úřad práce v Náchodě podezírá lékaře z machinací s neschopenkami

Náchod - Ředitel náchodského úřadu práce Michal Pejskar podezírá několik místních lékařů z machinací při vystavování pracovních neschopností nezaměstnaným. Stížnost na lékaře poslal na ministerstvo práce a krajský úřad. Lékaři jeho tvrzení odmítají a podávají podnět k přešetření případu kanceláří ombudsmana. Lékařská komora se rovněž hodlá zabývat celou záležitostí, pokud obdrží stížnost.

„Stížnost jsme podali, protože bylo už neúnosné, jak docházelo přes různé neschopenky či doporučení lékařů ke klidu na lůžku a tím k omezování činnosti úřadu práce,“ řekl Pejskar. Ten v červnu zaslal na ministerstvo práce a sociálních věcí a Krajský úřad Královéhradeckého kraje podnět, ve kterém popsal přibližně tři desítky případů z konce roku 2007 a části roku 2008.

Podle Pejskara se například objevil případ, kdy uchazeč o práci dostal od úřadu tři doporučenky a zpětně mu byla vydaná pracovní neschopnost. „To už není normální,“ řekl Pejskar. Podle něj by přešetření ombudsmanem mělo přispět k vyřešení celé situace. „Je to problém nejen našeho úřadu, rozhodně to není ojedinělá záležitost,“ řekl Pejskar.

Předseda místního sdružení praktických lékařů Jan Bělohrádek označil stížnost za nesmysl. Lékaři ve svém prohlášení poukazují také na rasový podtext. Většina neschopenek, které Pejskar předložil jako důkaz, je podle nich od nezaměstnaných Romů. Ředitel úřadu ale takové tvrzení odmítá.

Na Náchodsku činí míra nezaměstnanosti podprůměrných 3,4 procenta, bez práce je v okrese přibližně dva tisíce lidí, kterým zaměstnavatelé nabízejí asi tisícovku volných pracovních míst.