VZP tvrdí, že díky řízené péči ušetří až deset miliard

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si chce podle serveru iHNed.cz pomocí nového elektronického systému pohlídat všechny lékaře a nemocnice tak, aby pacienty například zbytečně neozařovali rentgenem, nedávali jim zbytečné léky a neposílali je na zbytečná vyšetření. VZP tvrdí, že pomocí řízené péče ušetří od roku 2011 sedm až deset miliard korun ročně, a slibuje, že tyto peníze dá na léčbu vážně a chronicky nemocných pacientů.

„Je to částka, kterou pojišťovna vydá za zbytečně předepsané léky a vyšetření. Problém je hlavně v tom, že lékaři nemají o pacientech dostatek informací a že mezi sebou příliš nekomunikují,“ vysvětlil šéf VZP pro strategii a rozvoj Pavel Vepřek, který systém řízené péče pro pojišťovnu vymyslel.

Pojišťovna chce začít testovat řízenou péči od začátku ledna u několika stovek praktických lékařů. Během tří let pak hodlá propojit přes 20.000 lékařů se všemi nemocnicemi do elektronické sítě, ve které by si doktoři o pacientech našli všechny informace. „Doktor, který je informovaný, nezatěžuje pacienta zbytečnými léky, což má nežádoucí účinky,“ dodal Vepřek.

Vydáno pod