Kvůli opravě Vyšehradského tunelu se posune uzavření Letné

Praha - Ulice Milady Horákové se pro dopravu neuzavře 1. listopadu, jak bylo původně plánováno, ale až o měsíc později. Dnes to řekl ředitel odboru městského investora Jiří Toman. Doprava měla být už od soboty přesunuta z ulice Milady Horákové na objízdnou trasu. Magistrát se ale rozhodl s uzavírkou počkat, až skončí rekonstrukce tramvajové trati ve Vyšehradském tunelu.

Tramvajovou trať, která byla naposledy opravována před 26 lety, čeká v 300 metrů dlouhém úseku Výtoň - Podolská vodárna kompletní rekonstrukce. Chystá se i oprava inženýrských sítí a cyklistické stezky. Tunel proto bude pro veškerou dopravu uzavřen do konce listopadu. To zkomplikuje situaci zejména pražským řidičům. Denně tímto úsekem projíždí kolem 20.000 aut, které nyní budou muset využít objízdné trasy.

Celkové uzavření ulice Milady Horákové by dopravu ještě více komplikovalo. Od července je jeden pruh přesunut na objízdnou trasu kolem jižního okraje stavby tunelu Blanka. Objížďka zatím dopravní situaci nijak nezkomplikovala, protože auta využívala oba pruhy na prozatímní vozovce.

Po uzavření druhého jízdního pruhu se ale dají očekávat dopravní problémy. „První dva dny bude dopravní situace špatná, než si lidé na objížďku zvyknou,“ řekl Toman. Hlídkovat zde proto bude dopravní policie. „Přemýšlíme také, jak preferovat hromadnou dopravu,“ dodal Toman.

Magistrát počítá s uzavřením ulice Milady Horákové v prvních prosincových dnech. „Záleží, jak rychle budou dokončeny opravy ve Vyšehradském tunelu,“ řekl Toman.

Tramvaje a auta nahradí autobusy a lodě

Uzavírka Vyšehradského tunelu se také dotkne desetitisíců cestujících městské hromadné dopravy. Pražský dopravní podnik proto zavede náhradní autobusovou a lodní dopravu. Velkokapacitní lodě, které byly při opravě tunelu používány už v minulosti, budou přepravovat cestující mezi přístavišti Výtoň a Podolská vodárna.

Dopravní podnik informuje o změnách na svých internetových stránkách, vydal letáček s informacemi o náhradní dopravě, který bude distribuován ve vestibulech metra, infocentrech dopravního podniku i městských částí. Do schránek ho dostanou také lidé, kteří bydlí v okolí Vyšehradského tunelu. Podle Evy Dydové z tiskového oddělení budou navíc dnes ve stanicích metra a v pondělí také přímo na místě výluky informátoři, kteří budou lidem poskytovat informace o náhradní dopravě a objízdných trasách.

Vydáno pod