Kajínka přesunuli z Mírova do Karviné, aby si moc nezvykal

Karviná - Jiří Kajínek si už neodpykává svůj doživotní trest na Mírově, ale v nově zřízeném oddělení pro doživotně odsouzené ve věznici v Karviné. Jde o obvyklou věc - časté změny pobytu dlouhodobě odsouzených vězňů jim neumožní detailně poznat prostředí věznice, navázat kontakty s ostatními vězni nebo dozorci.

V Karviné funguje oddělení pro doživotně odsouzené čtyři měsíce. Kapacita je osm vězňů, Kajínek na oddělení první není.

Kajínek byl před deseti lety odsouzen na doživotí za to, že v roce 1993 v borských serpentinách pod plzeňskou věznicí zastřelil Štefana Jandu a Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Loni v listopadu Ústavní soud definitivně zamítl Kajínkovu žádost o obnovení procesu.

Do věznice v Mírově na Šumpersku se Kajínek poprvé dostal poté, co byl v únoru 1999 odsouzen. Uprchl 29. října 2000 a dopaden byl až po čtyřiceti dnech začátkem prosince a umístěn v cele na Pankráci. Trest si po dopadení odpykával ve Valdicích na Jičínsku, kde byl umístěn v oddělení pro zvlášť nebezpečné vězně. Odtud se pak v srpnu a poté v září 2001 nakrátko podíval znovu na Mírov, kde v procesu vedeném za zdmi mírovské pevnosti vypovídal v procesu se dvěma bývalými dozorci, kteří byli obžalovaní, že jeho celu špatně kontrolovali. Valdice opustil ještě jednou, a to kvůli projednávání návrhu na obnovu svého procesu v květnu 2004, kdy byl převezen do cely v Plzni. V rámci pravidelné rotace vězňů se 21. června 2007 vrátil na Mírov.

Kajínek již dříve vystřídal několik českých věznic a z několika se mu podařilo i uprchnout. Například v lednu 1993 se nevrátil z přerušení trestu ve věznici Bytíz na Příbramsku, kde si odpykával trest jedenácti let vězení z roku 1990 za loupež a útok na veřejného činitele, zadržen byl v únoru 1994. Ještě v červenci téhož roku utekl z věznice v Českých Budějovicích, kam byl převezen z plzeňské věznice na Borech. Útěk trval jen jeden den. V září 1996 se pokoušel uprchnout z Valdic.

Věznice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod