Povolební vyjednávání v krajích dnes opět bez jednoznačných dohod

Praha - Zástupci politických stran dnes v krajích pokračovali v jednáních o povolebním uspořádání, k jednoznačné dohodě však většinou nedospěli. Bez konkrétního výsledku se straničtí vyjednavači rozešli v Ústeckém kraji a středních Čechách, uzavření koalice se bezprostředně neočekává ani v dalších regionech. Jistý posun vpřed nastal pouze v Moravskoslezském kraji, kde se po dnešku rýsuje jako pravděpodobnější varianta koalice ČSSD s KSČM.

O něco jasněji je zřejmě na severu Moravy, kde dnes lidovci vítězné ČSSD definitivně potvrdili své stanovisko, že nechtějí být v trojkoalici s komunisty. Lídr sociálních demokratů Jaroslav Palas zároveň uvedl, že pouze dvojkoalici s KDU-ČSL považuje za málo pravděpodobnou. ČSSD už v pondělí zastavila jednání s ODS a vylučovací metodou ve hře zůstává právě dvojkoalice za účasti komunistů.

Nepřehledná situace je naopak v Ústeckém kraji, kde po druhém kole jednání mezi vítěznou ČSSD a zástupci komunistů a ODS není stále jasné, jaké bude složení krajské rady ani kdo stane v čele kraje. Krajský předseda ČSSD Petr Benda řekl, že návrhy obou stran v pondělí posoudí krajský výkonný výbor, který pak rozhodne, jakým způsobem a s kým budou sociální demokraté dále jednat. Jasno údajně může být až za několik týdnů, podle Bendy do Mikuláše.

Na Vysočině chtějí sociální demokraté vládnout menšinově. Vznik krajské rady složené jen ze zástupců vítězné strany voleb včera večer jednomyslně odsouhlasil krajský výbor ČSSD. Ostatní zájemce o křesla v kraji - tedy ODS, KDU-ČSL, ale i komunisty, takový postoj překvapil. „Vidím jako velmi nepravděpodobné, že bychom na tuto variantu přistoupili a že bychom tolerovali menšinovou vládu,“ prohlásil dosavadní hejtman Miloš Vystrčil (ODS).

Pomalu postupují také jednání ve středních Čechách, kde ČSSD prosazuje vytvoření jednobarevné menšinové rady. ODS ji ale podpořit nechce a KSČM trvá na personálním zastoupení v krajské vládě. To ale sociální demokraté odmítají. Obě strany proto zatím řeší hlavně programové otázky. Volební lídr ČSSD David Rath chce nechat hlasovat o svém návrhu krajské vlády i v případě, že mu dopředu nevyjedná podporu u komunistů. Pokud zastupitelé návrh zamítnou, vrátí se povolební jednání na začátek a kraj bude nadále řídit současný hejtman Petr Bendl (ODS).

Sociální demokraté na jihu Moravy by už nejspíš vedli koaliční rozhovory s KDU-ČSL, kdyby nebylo osobnosti jejího lídra a končícího hejtmana Stanislava Juránka. Sociální demokraté se prý obávají jeho údajné nespolehlivosti. Váhají, zda Juránek bude dodržovat ujednané politické dohody. V KDU-ČSL se zase spekuluje o tom, zda není sociálním demokratům na překážku spíš Juránkova známost a obliba u veřejnosti.

David Rath
Zdroj: ČT24