Na Vysočině podpoří komunisté menšinovou vládu ČSSD

Jihlava - Menšinovou vládu ČSSD na Vysočině podpoří komunisté. Prohlásil to předseda krajské ČSSD Libor Joukl po dnešním jednání se zástupci KDU-ČSL, ODS a KSČM. Komunisté podle něj požadují za svou podporu funkci předsedy finančního výboru. Sociální demokraté v tomto kraji už dříve rozhodli, že zde chtějí vládnout menšinově, což jim včera odsouhlasil jednomyslně krajský výbor. Ostatní zájemce o křesla v kraji - tedy ODS, KDU-ČSL, ale i komunisty, takový postoj překvapil.

„Programová shoda mezi oběma stranami je podle zástupců KSČM tak velká, že nepožadují více. Řekli, že jejich zájmem je, aby ČSSD nebyla donucena lidovci a občanskými demokraty k odklonu od programu, s nímž vyhrála volby,“ řekl Joukl. Předseda dodal, že by rád do konce příštího týdne spolu s krajskou radou vydal programové prohlášení nového zastupitelstva a oznámit jména radních.

Dosavadní hejtman kraje Miloš Odstrčil (ODS) podobu menšinové vlády sociálních demokratů s podporou komunistů odsoudil. Jeho názor sdílí krajské vedení ODS i lidovců. Ve čtvrtek krajské vedení ČSSD odmítlo vstoupit do jakékoliv koalice a odsouhlasilo pouze menšinovou vládu. ČSSD v tom podle Joukla neviděla smysl.

Komunisté tak na Vysočině porušili usnesení strany, které nedoporučuje podporu menšinovým vládám. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je vedení připraveno reagovat na případné nerespektování regulí. 

V krajských volbách na Vysočině zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali 21 z celkem 45 mandátů, občanští demokraté 11, komunisté osm a lidovci pět.