Libereckému kraji bude vládnout koalice ČSSD, Starostů a SOS

Liberec - V Libereckém kraji se formuje koalice ČSSD, Starostové pro Liberecký kraj a Strana pro otevřenou společnost. Politici ještě nepodepsali koaliční smlouvu, už ale jednají o obsazení krajské rady. Tamním hejtmanem bude sociální demokrat Stanislav Eichler.

Sociální demokraté, Starostové pro Liberecký kraj a členové Strany pro otevřenou společnost se shodují, že středolevicová koalice je pro Liberecký kraj nejlepším řešením. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by dohromady získali 25 křesel. Opozici by tak tvořili občanští demokraté s dvanácti mandáty a komunisté s osmi křesly. Ani dva týdny po volbách však strany koaliční smlouvu nepodepsaly.

„Řešíme otázky dalších čtyř let. Všichni tři partneři potřebují nějaký čas na to, aby byl konečný model pro všechny výhodný,“ tvrdí lídr hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta. Podle kandidáta na hejtmana a lídra ČSSD v Libereckém kraji Stanislava Eichlera nalezli sociální demokraté po projednání programových záležitostí v 95 procentech shodu s ostatními stranami. Ani lídr SOS Lydie Vajnerová nepředpokládá, že by koalice nevznikla.

Sociální demokraté chtějí převést krajské nemocnice z akciových společností na neziskové. V tom nevidí Starostové ani SOS problém. Politici se ale neshodli na rušení poplatků u lékaře. „Mluvili jsme o poplatcích ve zdravotnictví a dohodli jsme se, že ČSSD v tuto chvíli nemá konkrétní řešení. Až ho předloží, budeme dále jednat,“ říká Půta. „Tento bod jsme zatím odložili. Koaličním partnerům předložíme konkrétní kroky, nicméně jsme se domluvili, že to není bod, který by bránil utvoření koalice,“ dodává Eichler.

Koaliční jednání budou v Liberci pokračovat v pondělí. Politici se chtějí domluvit na jménech radních. Jestli ale zároveň podepíší i koaliční smlouvu, zatím není jisté.