ČSSD vytvoří v Královéhradeckém kraji koalici s KDU-ČSL a SNK ED

Hradec Králové - ČSSD vytvoří v Královéhradeckém kraji levostředovou koalici s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. Po dnešních jednáních socialistů s lidovci a SNK ED, trvajících přes čtyři hodiny, to řekli představitelé všech tří stran. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. Hejtmanem se stane Lubomír Franc z ČSSD.

Prvním náměstkem hejtmana zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). Právě on však protestoval proti ústupkům ČSSD a jednání posléze opustil. Prosazuje totiž menšinovou vládu ČSSD s podporou KSČM. V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED, řekla poslankyně a šéfka krajské ČSSD Hana Orgoníková. Koaliční partneři ČSSD získají také po jednom postu placeného předsedy výboru. 

Podle Orgoníkové se strany dosud shodly na všech hlavních bodech programu ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převodu krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb. Podle lidovce Vladimíra Dernera budou naplněny i hlavní cíle KDU-ČSL. Těmi jsou zavedení takzvaných rodinných pasů, výstavba dálnice D11 a silnice R35 a udržení sítě zdravotní péče.

 

Lídr SNK ED Helmut Dohnálek řekl, že v programové oblasti nemá jeho strana s programem socialistů žádné problémy. „Na jednání jsme šli s trochu jinou představou našeho zastoupení ve vedení kraje. Nakonec jsme přijali nabídku ČSSD,“ řekl Dohnálek. Právě on v původním návrhu prosazoval dvě místa ve výboru pro svou stranu a placené předsednictví v jednom z výborů. Nakonec se však spokojil s jedním místem ve výboru pro sebe a jedním místem pro předsedkyni výboru, kterou by se měla stát exsenátorka Domšová. 

Vydáno pod