Komnaty Pražského hradu letos podruhé otevřely své brány

Praha - Areál Pražského hradu po půl roce opět otevřel komnaty, které návštěvníkům nejsou běžně přístupné. Sídlo českých králů a prezidentů si mohou lidé prohlédnout letos podruhé. Naposledy měli možnost první sobotu po státním svátku 8. května. Spolu s prvním víkendovým dnem po oslavách vzniku československého státu je tento termín pro den otevřených dveří již tradiční. Zájemci o návštěvu běžně uzamčených sálů a pokojů se mohli zúčastnit prohlídek až do 17:00.

Již od časného rána se před vstupy do jednotlivých expozic tvořily dlouhé fronty. „Vždycky to závisí na počasí. Dnes očekáváme kolem 3 000 návštěvníků,“ uvedl František Kadlec ze Správy Pražského hradu. Velkému zájmu se těšily především prezidentské komnaty, kde hlava státu přijímá státní návštěvy, nebo Španělský sál, jehož prostory letos hostily volbu nového prezidenta. Letos si návštěvníci mohou prohlédnout také Rudolfovu galerii nebo bývalé habsburské komnaty.

Na Hrad se v rámci dne otevřených dveří přicházejí podívat i zahraniční turisté, nejsilnější jádro návštěvníků ale tvoří Češi. Poprvé se den otevřených dveří na Pražském hradě konal v roce 1964, od roku 1990 jde o pravidelnou akci.