Kauza „Gripeny“ má dalšího podezřelého

Stockholm/Praha - V kauze kolem dodávky nadzvukových letounů Gripen české armádě se objevil další podezřelý. Informovala o tom švédská média. S údajnými úplatky během uzavírání smluv se švédsko-britskou společností je prý spojený také podnikatel rakouského původu Kurt Dalmata. Ten měl v Česku vyjednávat z pověření bývalého poradce firmy, který byl zadržovaný kvůli podezření z korupce. Česko se původně dohodlo na koupi letadel. Později byly smlouvy změněny na pronájem po dobu deseti let. Podezření z uplácení při obchodu se neprokázalo.

Tehdejší ministr obrany Karel Kühnl v roce 2005 podepsal pronájem 14 stíhaček do Česka včetně výcvikových programů pro české piloty. Součástí zakázky byl i závazek dalších investic ze švédské strany.

Investigativní práce novinářů ze Švédska i České republiky zavdala podnět k vyšetřování obchodních praktik švédského koncernu, výrobce letounů JAS, Saab. Švédský výrobce si jako exportního strategického partnera vybral britskou společnost BAE. Nad všemi společnostmi včetně prostředníků stále visí podezření z korupčního jednání při obchodech s Gripeny. Přítomnou korupci v zakázce nepřímo naznačil i tehdejší ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

Kurt Dalmata je novým objektem vyšetřování, které zatím nepřineslo žádné obvinění. Je členem výkonných orgánů několika společností, pracoval jako nezávislý konzultant se sídlem v Zurichu.