Topolánek definitivně oznámil svou kandidaturu na funkci šéfa ODS

Praha - Na dnešním mimořádném brífinku oznámil dosavadní předseda ODS a premiér Mirek Topolánek, že na prosincovém kongresu občanských demokratů hodlá s konečnou platností obhajovat funkci předsedy strany. "Chci vrátit ODS polistopadové hodnoty a principy, které dle mého názoru postupně ztrácí," zdůvodnil Topolánek rozhodnutí, ke kterému směřoval od prohraných senátních voleb z minulého týdne.

Jeho zatím jediným jistým protikandidátem je současný první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém, který svoji kandidaturu ohlásil už v pondělí. Způsob Topolánkova oznámení záměru dnes odsoudil. „Dýchla na mě atmosféra let dávno minulých, kdy se ODS historicky štěpila,“ uvedl Bém.

Topolánek cítí osobní odpovědnost za současnou politiku ODS. „Hrozí změna polistopadového směřování. Je mojí zodpovědností že jsme se odvrátili od politiky ODS, naši voliči si zaslouží oslovit, což se nestalo,“ dodal Topolánek. Upozornil na nutnost obhájit hodnoty a principy, které ODS od svého založení prosazovala. To však nemůže podle jeho slov bránit kompromisním řešením v rámci koalice, což Topolánek nepovažuje za slabost. Varoval také před povolebním vývojem, který nasměroval komunistickou stranu do exekutivních pozic vyšší úrovně.

Politika ODS se tak má důsledně soustředit na dotažení cesty, kterou po volbách před dvěma roky započala. Zaměří se na vysvětlení problémů, které nejvíce tíží její voliče i ostatní občany. „Je nutná zásadní změna v přístupu jednotlivých osob, tedy i mě, aby se letošní volební porážka již neopakovala,“ dodal. Některým svým oponentům vytkl, že se na krajské úrovni snažili distancovat od nepopulárních kroků vlády. „Není možné pravicovou politiku pouze proklamovat a pokud je náhodou realizována, jednoduše ji zapřít,“ vzkázal.

"Nechci utíkat od práce v poločase. Za svojí prací předsedy vlády si
stojím, nebojím se skládat účty v dalších parlamentních volbách. Považuji proto za svoji povinnost práci dokončit," dodal Topolánek k obhajobě své funkce. Na brífinku ho přitom obklopoval početný zástup ministrů, poslanců, senátorů a dalších členů ODS. Byli mezi nimi mimo jiné ministři Tomáš Julínek, Petr Nečas, Martin Říman a Jiří Pospíšil a šéf poslanců Petr Tluchoř. Pavel Bém na skutečnost, že ho nikdo na setkání nepozval, reagoval v poklidu.

Premiér zároveň oznámil pravděpodobnost některých personálních změn ve složení kabinetu. O konkrétních jménech však odmítl hovořit. S debatou o změnách počká na návrat vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka ze zahraniční cesty. V kuloárech se však nejčastěji hovoří o ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi či šéfovi resortu zemědělství Petru Gandalovičovi. Před vládou nyní podle premiéra leží reakce na světovou finanční krizi. Kabinet podle něj musí posílit „ekonomicky“, priority by měly patřit také bezpečnosti, dětem a zdravotnictví, uvedl.

Dnešním prohlášením si premiér podle mnohých politologů vylepšil postavení před stranickými volbami a zvýšil možnost svého znovuzvolení. Zdůraznil totiž proevropskou orientaci, čímž se jasně vymezil proti prezidentu Václavu Klausovi i hlavnímu konkurentovi v boji o post předsedy strany Pavlu Bémovi. Výraznou roli může Topolánkův projev hrát také u preferencí tradičních voličů ODS, kteří jsou většinou nakloněni myšlenkám evropské integrace.

Topolánkovo rozhodnutí nechává opozici v klidu

Předsedu opoziční ČSSD Jiřího Paroubka Topolánkův krok nepřekvapil. Pro celou sociální demokracii je podle jejich šéfa lhostejné, zda občanské demokraty v budoucnu povede Topolánek, Bém či kdokoliv jiný. „Čekal jsem, že bude (Topolánek) kandidovat, ale já bych se na jeho místě nebál přiznat některé chyby, které jsem udělal, a snažil bych se změnit styl i obsah vládnutí,“ řekl Paroubek.

Za logický krok označil šéf ČSSD rozhodnutí Topolánka provést v reakci na prohrané volby personální změny ve vládě. Podle Paroubka je ale měl udělat už před půl rokem. Řekl, že odejít z vlády by měli na prvním místě ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, pak Topolánek a také ministr vnitra Ivan Langer. Důvěru lidí podle šéfa ČSSD naprosto ztratil i šéf zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík. „Kdyby se chtěl pan Topolánek udržet, tak by musel změnit naprostou většinu ministrů kolem sebe,“ shrnul.

Vydáno pod