Ministerstvo vnitra posuzuje budoucnost Národní a Dělnické strany

Praha - Speciální komise ministerstva vnitra rozhoduje o dalším osudu Národní a Dělnické strany. Pokud to bude nutné, budou obě skupiny podle ministra vnitra Ivana Langera rozpuštěny a zakázány. Krajně pravicová politická uskupení dlouhodobě vystupují proti Evropské unii, přistěhovalcům, Romům a zaujímají protiislámské postoje. Návrh na rozpuštění politické strany zatím ministerstvo vnitra v novodobé historii nepodávalo, pouze navrhlo rozpustit několik občanských sdružení - např. Komunistický svaz mládeže.

Ministerstvo vnitra teď zvažuje své možnosti: dál monitorovat činnost obou stran, zaměřit se na stíhání jednotlivých členů, nebo i dát podnět vládě k jejich zrušení. „My potřebujeme (od policie) mít v ruce dostatek důkazů, které by nás opravňovaly udělat tak razantní krok,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Kdy ministerstvo svůj postoj zveřejní, se zatím neví. 

Komise by měla posuzovat i výroky Pavla Sedláčka při oslavách devadesátého výročí Československa na Václavském náměstí. Kvůli xenofobním a rasistickým názorům mu hrozí trestní stíhání. „Pro další barvu není na naší vlajce ani na našem území prostor,“ zaútočil Sedláček ve svém projevu na menšiny žijící v Česku. Magistrát proto z důvodu odchýlení od oznámeného účelu a projevům, které směřovaly k podněcování rasové nesnášenlivosti, po dvou hodinách shromáždění rozpustil.

Případem se nyní zabývá policie. „Věc je zatím vedena proti neznámému pachateli, byl zadán znalecký posudek a policisté čekají na vyjádření odborného znalce,“ informovala mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Aktivity Národní strany, která má provozovat i kontroverzní web zaměřený proti imigrantům, sleduje i Bezpečnostní informační služba. Podle její výroční zprávy za rok 2007 se strana podílela na celé řadě kontroverzních akcí, jejichž cílem bylo upoutat zájem médií a dostat stranu do povědomí široké veřejnosti.