Zástupkyně ombudsmana je proti vyplácení dávek poukázkami

Brno - Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová požaduje, aby litvínovská radnice zrušila plošné vyplácení sociálních dávek formou poukázek. Tento postup je v jejích očích nezákonný a plný pochybení. Seitlová se odvolává na zákon, který sice umožňuje vyplácet sociální dávky formou poukázek podobných stravenkám, nelze to však praktikovat plošně. Je nutné zkoumat každý případ zvlášť. Bez tohoto takzvaného sociálního šetření nelze občanovi odebrat dávky vyplácené v hotovosti a vyměnit je za poukazy.

Lidem, kteří jsou déle než šest měsíců evidováni na úřadu práce, vyplácí litvínovská radnice poukazy od března 2007. Úředníci však již dále nezkoumají, kdo z dotyčných občanů vyplácené dávky zneužívá.  

Podle zástupkyně ombudsmana se radnice dopustila chybného procesního postupu. O změnách ve vyplácení dávek mělo být vydáno rozhodnutí formou oznámení se všemi předepsanými náležitostmi, včetně poučení o opravném prostředku, což se nestalo. Rozhodnutí jsou tedy fakticky neplatná, zdůraznila Jitka Seitlová. „Domnívám se, že jsme se žádného pochybení nedopustili. Námitky zástupkyně ombudsmana jsme předali právníkovi, na vyjádření máme 15 dní,“ reagoval litvínovský starosta Milan Šťovíček (ODS) s tím, že podle něj se radnice naopak individuálně rozhodovala.

Navíc Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní zjišťuje, zda byl v pořádku výběr společnosti Accor Services, která poukázky distribuuje.

Podle mosteckého úřadu práce vydávání stravenek splnilo svůj účel - chuť vydělávat peníze u nězaměstnaných výrazně vzrostla. Z 1 050 lidí, kteří začali dostávat dávky, jich už polovina má nové místo nebo při jeho hledání aktivně spolupracuje.