Od začátku prosince se Holice dočkají obchvatu

Holice (Pardubicko) - V Holicích na Pardubicku se po letech dočkají obchvatu. Silničáři stavbu dokončí v termínu a motoristé by měli město poprvé objíždět 3. prosince. Část stavby bude ale provizorní, investorovi se totiž nepodařilo vykoupit všechny pozemky, informoval ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Bohumil Vebr.

„Spějeme sice k vyvlastnění pozemků, ale myslím si, že se nakonec domluvíme na odkoupení. Majitelky totiž předpokládaly, že bez nich obchvat nepostavíme,“ řekl Vebr s tím, že jednání trvají asi dva roky.

Silničáři museli upravit křižovatku směrem od Ostřetína a na kruhovém objezdu změnili poloměry oblouků. Povolená rychlost bude 40 kilometrů za hodinu. Podle Vebra jde o plnohodnotnou náhradu, která bude dopravně bezpečná. „Nejsme s tím spokojeni, ale bohužel s tím nic neuděláme,“ uvedl starosta Pavel Hladík.

Dalším sporným bodem je napojení od Dolní Rovně. Místní lidé by si přáli kruhovou křižovatku, aby se lépe dostali do Holic. Podle Vebra je však automobilový provoz od nedaleké obce minimální a kruhová křižovatka je v místě zbytečná.

Ještě předtím, než se nový obchvat otevře automobilové dopravě, mohou si jej prohlédnout cyklisté a pěší. Město 29. listopadu uspořádá od 13:00 vycházku po obchvatu.

Výstavba holického obchvatu o délce 4,4 kilometru začala v roce 2007 a stála zhruba 270 milionů korun. Zahrnuje čtyři mosty a nadjezdy. Pro obyvatele domů, kteří bydlí ve větší blízkosti obchvatu, silničáři postaví protihlukové stěny.