Legislativní rada: Novela zákona o pojištění je v rozporu s evropským právem

Praha - Legislativní rada vlády dnes dospěla k závěru, že ministerská novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je součástí navrhované reformy ministra Tomáše Julínka, je v rozporu s právem Evropského společenství. Rada navrhuje vládě, aby do této novely zapracovala přesné vymezení povinností zdravotních pojišťoven. Informaci dnes sdělila mluvčí rady Simona Cigánková. K dalším zdravotnickým novelám z Julínkova balíku reformních zákonů měla rada připomínky.

Rada také neschvaluje v zákoně navrhované zřízení kanceláře
zdravotních pojišťoven. Návrh zákona o záchranné službě doporučuje rada vládě schválit pouze se zásadními připomínkami. Legislativní sbor se například přimlouvá za samostatnou působnost krajů při zřizování zdravotnických záchranných služeb. Související finanční náležitosti by podle legislativců mělo stanovovat nařízení vlády, a nikoli zákon.

Legislativní sbor dnes posuzoval první balík zdravotnických reformních zákonů. To obnášelo ještě návrhy tří dalších zdravotnických zákonů: zákona o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a novely, která mění zákony související s novelou zdravotního pojištění.

Ani další návrhy ministerstva zdravotnictví se ale legislativcům nelíbí. „Problém by například mohl nastat s uhrazováním zákroků prováděných u občanů ostatních států Evropské unie. Legislativní rada vlády se domnívala, že by nemusel být dodržen princip rovného zacházení,“ řekla mluvčí rady Simona Cigánková.

Diskutovalo se také například o právní formulaci umělého ukončení těhotenství a umělého oplodnění, s čímž přišla KDU-ČSL. Rovněž se mělo vyjasnit, nakolik jsou v normách zakotveny standardy lékařské péče.

Schválení reformy se zřejmě prodlouží

Celou reformu chtěl ministr Julínek uvést v platnost od ledna 2009. Nyní však má v plánu jednání s koaličními experty ještě tento týden, vláda projedná nový návrh 12. listopadu. Koaliční partneři zpochybnili Julínkův záměr převést zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Ministr proto reformu rozdělil na dvě části a kontroverzní předlohy odsunul.

V současnosti není jisté, zda zákony najdou dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. S vážnými výhradami se ozval lidovec Ludvík Hovorka a poslankyně za zelené Jakubková se Zubovou, bez jejichž hlasů reforma nemůže sněmovnou projít. „V zákoně je spousta vad. V tuto chvíli si nedovedu představit, že by se jím v této podobě měla zabývat sněmovna,“ reagoval poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Opozice totiž návrh téměř jistě nepodpoří.