Pojišťovny mají různý odhad rizikovosti nehod v Pardubickém kraji

Pardubice - Podle údajů České pojišťovny (ČP) za první pololetí mají řidiči v Pardubickém kraji nejvyšší pravděpodobnost dopravní nehody s tragickým koncem v Ústí nad Orlicí. Naopak podle ČSOB Pojišťovny je Orlickoústecko nejbezpečnější okres regionu, kde byl nejnižší podíl pojistných událostí k počtu pojištěných vozidel.

Největší počet nehod s vážnými následky podle ČP byl od ledna do konce června v Ústí nad Orlicí, lépe na tom byly ve vzestupném pořadí Pardubice a Chrudim, nejmenší riziko těžké havárie vykazují Svitavy. Za celý loňský rok byly podle ČP nejbezpečnější Pardubice, o něco horší byla situace v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, nejrizikovějším městem byly minulý rok Svitavy.

Česká pojišťovna tvoří svůj index na základě počtu usmrcených a těžce zraněných při nehodách s důrazem na havárie zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti hodnocených měst vztaženému k počtu tamních obyvatel. Vstupní údaje pocházejí ze statistik policie.

ČSOB pojišťovna hodnotí ve svém indexu bezpečnosti celé okresy a bere v úvahu všechny nehody s pojistnými následky. V jejím hodnocení se v prvním pololetí tohoto roku nejbezpečněji jezdilo na Orlickoústecku. Svitavský a chrudimský okres měl výsledky horší, nejvíce havárií k počtu pojištěných aut bylo na Pardubicku.