Radní v Pardubicích rozhodnou o zdražení jízdného

Pardubice - Radní města Pardubic během příštích třech týdnů rozhodnou, jestli cestující budou platit víc za využívání městské hromadné dopravy. Podle vyjádření náměstka primátora Alexandra Krejčíře však mírné zdražení bude nutné. "Přestože se dál bude jednat o výši prokazatelné ztráty, které město poskytuje dopravnímu podniku, stejně nějaká úprava tarifu směrem nahoru bude muset být," řekl náměstek.

Ředitel Dopravního podniku Tomáš Pelikán uvedl, že pokud radní změnu tarifů schválí, cestující to příliš nezatíží. Zatím se například u časových jízdenek navrhuje zvýšení ceny řádově o deset až 20 korun. U roční časové jízdenky se zvažuje zvýšení asi o 100 korun. Papírové jízdenky by se zdražovat neměly.

„Jsou to minimální nárůsty, které budou částečně kompenzovat navýšení cen energií a pohonných hmot, druhá část by měla být promítnuta do úhrady prokazatelné ztráty. Nechceme nijak dramaticky tyhle náklady přenášet na cestujícího,“ uvedl Pelikán.

Dopravní podnik přepraví ročně zhruba 30 milionů cestujících. Bez městských dotací se neobejde. Vloni dostal od města 126 milionů korun, letos požaduje 130 až 140 milionů korun. Částku, kterou podnik dostane, schvalují zastupitelé jako jednu z položek městského rozpočtu.

Dopravní podnik zdražoval jízdné i loni. Nejméně zatížil pravidelné cestující. Takzvaná Pardubická karta, s níž lze platit jízdné, je totiž stále oblíbenější a v současnosti ji používá téměř 65.000 lidí.