Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli bankovním vkladům

Praha - Kvůli novele zákona o bankách, která reaguje na finanční krizi a má zvýšit pojištění vkladů, se 11. listopadu mimořádně sejde sněmovna. Poslanci by měli jednat také o dalším osudu brněnské Úrazové nemocnice. Mimořádnou schůzi svolal na žádost sociálnědemokratických poslanců šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Ministr financí Miroslav Kalousek na schůzi minulý týden řekl, že vláda chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny, kde by hlavním bodem byla právě novela zákona o bankách. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek ale tvrdí, že sociální demokracie takto přebírá iniciativu za vládu, která novelu sice přijala, ale neudělala nic pro její urychlené projednání a schválení. Opoziční ČSSD vyzývala vládu k urychleným opatřením proti dopadům krize a k ochraně těch, kteří spoří v bankách.

Novelu zákona o bankách posílá vláda do sněmovny tak, aby s ní poslanci mohli vyslovit souhlas již v prvním čtení. Změna spočívá v tom, že novela navýší pojištění vkladů na 100 procent do maximálního limitu 50 tisíc eur (asi 1,24 milionu korun). Vláda přistoupila k návrhu v reakci na současné dění na finančních trzích. Vzhledem k časovým lhůtám ji ale nestihla zařadit na program říjnové schůze.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka již dříve sdělil, že navrhne zvýšit maximální limit pro pojištění vkladů až na 100 tisíc eur (asi 2,48 milionu korun). Zároveň chce navrhnout zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na dva dny.

Dolní komora by na mimořádné schůzi měla pak v závěrečném hlasování rozhodovat o tom, jestli se brněnská Úrazová nemocnice zruší a její část se přesune do bohunické fakultní nemocnice, nebo jestli ji získá a bude provozovat město. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) plánoval zrušení nemocnice a převedení traumacentra do Bohunic. Sociální demokraté navrhli zákon, podle něhož by nemocnice fungovala dál a patřila Brnu.