Právník Teryngel podle žalobce nevydíral

Praha – Státní zástupce zrušil trestní stíhání pražského právníka Jiřího Teryngela. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo. Policie ho podezírala z vydírání podnikatele Martina Ulčáka. Stíhán byl společně s bývalým spolumajitelem zkrachovalých kladenských hutí Poldi Marko Stehlíkem a Slovákem Vladimírem Mošovským. Teryngel přesto není zcela očištěn. Policie ho obvinila také z trestného činu krácení daně, kterého se údajně dopustil při obchodování s cigaretami za téměř 750 milionů korun. Teryngel již dříve označil své obvinění za vykonstruované a nezákonné.

"Dozorový státní zástupce zrušil usnesení o stíhání Teryngela a dalších
dvou mužů pro trestný čin vydírání s tím, že v jejich jednání nespatřuje
trestný čin," řekl Právu Teryngelův právní zástupce Josef Doucha. Žalobce se ztotožnil s Teryngelovým tvrzením o bezdůvodnosti a nezákonnosti obvinění.

Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka budou vyšetřovatelé rozhodnutí státního zástupce respektovat. "Přesto si stojíme za naším
právním názorem, že šlo o vydírání," uvedl Skřepek.

Policie Teryngela zadržela kvůli podezření z krácení daní letos v červnu. Byl obviněn v souvislosti s činností ve firmě Letka Team, která obchodovala s cigaretami a pro niž vymáhal pohledávky od prodejců, kteří za zboží nezaplatili. Spolu s ním byli obviněni Marko Stehlík, Vladimír Mošovský a Juraj Glasser. Firma údajně připravila stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty.