Vedení lidovců nechce Pitharta v čele Senátu

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL nevyslyšelo návrh představitelů opoziční ČSSD na podporu Petra Pitharta do čela horní komory parlamentu. Svým senátorům doproučilo, aby při vyjednáváních o nové podobě vedení Senátu podpořili současného místopředsedu Pitharta "pouze" v jeho stávající funkci. O nejvyšší post se tak o něco klidněji může ucházet dosavadní předseda Přemysl Sobotka z ODS. Ten doufá, že uspořádání horní komory po volbách bude odpovídat principu poměrného zastoupení, jako tomu bylo v minulosti. ODS navzdory volební porážce zůstává s 35 senátory nejsilnějším klubem.

Samotní lidovci ve volbách neuspěli. Z původních tří mandátů obhájili pouze jeden a v senátních lavicích jich bude sedm. Někteří z vítězných sociálních demokratů, kteří obsadí 29 senátorských křesel z 81, se po volbách vyjádřili, že chtějí  Přemysla Sobotku z předsednické funkce sesadit. Nicméně ani s lidoveckými senátory a třemi komunisty nedají sociální demokraté v Senátu dohromady většinu. „Na předsednictvu návrh nominace Pitharta na šéfa Senátu ani nezazněl, není to reálné,“ řekl mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

Už minulý týden vyjádřil předseda lidoveckých senátorů Adolf Jílek nelibost při představě, že by se měli při hlasování opírat o tři komunisty. I v takovém případě by této „koalici proti ODS“ chyběly k většině dva hlasy. Získat by je mohli pouze v řadách sedmi senátorů z nejmenších frakcí, kteří jsou ale považováni za pravicové.

Sobotka minulý týden nechtěl předjímat, kolik by jeho strana mohla mít v Senátu místopředsedů a zda bude trvat na nynějších dvou - Jiřím Liškovi a Jiřím Šnebergrovi. Poukázal na to, že na dohodu frakcí o povolebním uspořádání, tedy i o obsazení funkcí předsedů výborů a komisí, je čas do 26. listopadu. Lidovcům by podle něj mohlo křeslo místopředsedy Senátu zůstat.