David Rath se opět nedohodl s komunisty na podobě středočeské vlády

Praha - Poslanec za ČSSD David Rath dnes vyrazil v čele svého týmu vyjednávat s komunisty o jejich podpoře menšinové vlády socialistů ve Středočeském kraji. Představitelé KSČM ale usilují o podíl na vládě a zastoupení svých členů v Krajské radě. Rath jim výměnou za podporu menšinové vlády nabídl funkce ve výborech a komisích. I přesto se dnes strany nedohodly na podobě nadcházející regionální vlády. Ani jedna totiž nechtěla ustoupit ze svých požadavků.

Sociální demokraté se s komunisty shodují na všech klíčových programových bodech a jejich doladění bylo také na pořadu dnešního jednání. Shodně se hlásí třeba k rušení poplatků v krajských nemocnicích a k odkoupení některých zprivatizovaných zdravotnických zařízení v kraji.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš považuje výsledek dnešního jednání za přiblížení k dohodě s KSČM o sestavení jednobarevné krajské vlády. Dolejš novinářům řekl, že sociální demokraté se s komunisty znovu sejdou v pátek, kdy by měli definitivně oznámit, pro jaké řešení se rozhodli.

Bez podpory komunistů hodlá David Rath předložit návrh na menšinovou vládu k hlasování nově zvolenému krajskému zastupitelstvu. V případě neúspěchu má v úmyslu pustit se do povolebních jednání znovu od začátku.